Intermezzo: Stiže nam novi roman autorke Sally Rooney
Intermezzo: Stiže nam novi roman autorke Sally Rooney

Intermezzo: Stiže nam novi roman
autorke Sally Rooney

Sally Rooney jedna je od najpopularnijih savremenih spisateljica. Romani ove nagrađivane autorke prevođeni su na čak 47 jezika i nagrađivani prestižnim nagradama, poput one lista Sunday Times za Mladog pisca godine. Dela Sally Rooney poznata su i kao dela od kojih su nastale planetarno popularne serije. Ekranizovane priče Normal People i Conversations with Friends proslavile su brojne glumce. Neki od njih su Paul Mescal, Daisy Edgar Jones i Alison Oliver. Zbog ovih, ali i mnogih drugih činjenica, obradovala nas je vest da ova Irkinja priprema novi, četvrti roman, pod nazivom Intermezzo.

Retrospektiva romana

Baš u vreme odvijanja Beogradskog irskog festivala stižu nam vesti o novom romanu Irkinje. Sally Rooney proslavila se 2017. godine sa debitantskim romanom Conversations with Friends. Smeštena u Dablin, priča prati Frances i Bobby. One su prijateljice i bivše ljubavnice čiji se odnos menja kada upoznaju bračni par, Melissu i Nicka. Hvaljen zbog intrigantnih zapleta i dijaloga koji istovremeno istražuju ljudski odnos prema sebi i drugima, ovaj roman značajan je i kao delo koje slavi umetnost kao takvu.

Samo godinu dana kasnije, Sally je objavila roman Normal People, sada već kultno savremeno ostvarenje koje je Sally donelo titulu Autorke godine. Normal People istražuje odnos Marianne i Connella. Poznanici iz srednje škole, Marianne i Connell započinju komplikovan odnos i neraskidivu povezanost koja ih prati i na koledžu, i u odnosima sa drugim ljudima. Ipak, ovo nije samo ljubavna priča. Ona je i uvid u psihologiju nesigurnih, anksioznih ljudi i lekcija o važnosti rada na sebi i samospoznaji.

Poslednji roman Rooney je Beautiful World, Where Are You? Objavljen 2021. godine, on je priča o četvoro mladih prijatelja koji se suočavaju sa izazovima ljubavi, prijateljstva, politike i umetnosti. Sada već prepoznatljiv stil i tematika romana Irkinje vidljive su i u trećem romanu koji se bavi dubinama komplikovanih međuljudskih odnosa. Beautiful World, Where are you nas poziva na razmišljanje o našem mestu u svetu i pronalaženje smisla u savremenom društvu ispunjenom promenama i nesigurnostima.

Sve o novom, četvrtom romanu

Za razliku od prethodna tri, novi roman Intermezzo u (prvi) fokus ne stavlja romantične odnose. Intermezzo je priča o Peteru i Ivanu Koubeku, dva brata koja osim genetske, nemaju druge povezanosti u svojim životima.

Peter je tridesetogodišnji advokat koji živi u Dablinu, Ivan je 22-godišnji šahista. Povučen i socijalno neprilagođen, Ivan je sušta suprotnost Peteru, uspešnom i bogatom poslovnom čoveku. Nakon vesti o smrti njihovog oca, dvojica braće počinju da preispituju svoje živote i odnose sa ljudima.

Naravno, roman Sally Rooney ne bi bio moguć bez ljubavnih zapleta. Dok Peter pokušava da shvati da li je za njega ispravno da ostane sa prvom ljubavlju Sylviom ili Naomi, bezbrižnom studentkinjom, Ivan upoznaje stariju ženu, Margaret, koja mu menja život. Opisan kao neverovatna priča o žalosti, ljubavi i porodici, Intermezzo je i roman o braći, intimnosti, ljubavnicima i nekonvencionalnim vezama. U izdavaštvu Faber Books, novi roman će se u knjižarama pojaviti 24. septembra. Željno ga iščekujemo.

Učitati još
Zatvori