Serije sa epizodama koje traju do 30 minuta
Serije sa epizodama koje traju do 30 minuta

Serije sa epizodama koje traju do 30 minuta

Serije koje vam ovom prilikom preporučujemo, iako vremenski kratkog trajanja, daleko od toga da manjkaju kvalitetnog sadržaja. Štaviše, svaka od njih zavredila je poseban kritički status. Za samo trideset minuta po epizodi, ove tri serije uspele su da nas rasplaču, zasmeju, duboko emotivno dodirnu, ali i podstaknu na razmišljanja o važnim temama. Gledajući glavne junake ponekad smo se osetili kao da posmatramo svoj odraz u ogledalu, što nije uvek bilo prijatno iskustvo, ali je svakako bilo poučno. Upravo zbog toga su ove serije nagrađivane prestižnim priznanjima i voljene među publikom.

01. Fleabag (2016–2019)

Komedija Fleabag, iako prikazivana između 2016. i 2019. godine, danas je možda čak popularnija nego što je tada bila. Phoebe Waller-Bridge, autorka i glumica u naslovnoj ulozi, kreirala je scenario za ovu seriju po uzoru na pozorišni komad koji je prethodno napisala. Serija nudi izuzetno slojevit prikaz ženskog prijateljstva, ljubavnih odnosa i porodične dinamike. Sve su ove teme, pak, provučene kroz debeli sloj humora, pa nas tako određene scene zateknu u nezgodnoj poziciji u kojoj nismo sigurni da li bi trebalo da se nasmejemo ili zaplačemo. Ipak, ono što je sigurno jeste da će vas glavna junakinja uvesti u svoj život, te da ćete postati njena saputnica i prijateljica.

imdb

02. I May Destroy You (2020)

Iako se bavi ozbiljnom temon, I May Destroy You to čini sa puno poštovanja, istovoremeno pružajući optimistički pogled na budućnost. Psihološke posledice seksualnog zlostavljanja teško je obraditi, no kreatorka serije Michaela Coel to čini saosećajno i obazrivo. Vrednost serije upravo je u tome što uspeva da pronađe adekvatan ton u tumačenju ovog problema. Pronašla je način da, kroz dozu komičnosti, balansira težinu teme kojom se bavi. Dotiče se, pritom, pitanja koja se često izbegavaju, i tako sirove ih obrađuje kako bi pronašla odgovore na njih. Osim što je scenarista, kreatorka serije tumači i glavnu ulogu, a za svoju maestralnu izvedbu nagrađena je Primetime Emmy i Bafta nagradama. Serija je naišla na pozitivne kritike, pa za nju vredi izdvojiti vremena. Kako epizode traju do trideset minuta, neće vam trebati puno da je završite.

imdb

03. Normal People (2020)

Serija Normal People bazirana je na istoimenom romanu Sally Rooney. Istina je da televizijski format ne može u potpunosti preneti specifičan književni stil irske književnice. Ipak, glumci Paul Mescal i Daisy Edgar-Jones uspeli su da dočaraju karaktere likova. Iako najpre posmatramo razvoj jedne ljubavne priče, istovremeno možemo primetiti i splet kompleksnih implikacija koje iz nje proizilaze. Književnica kroz svoje delo pokušava da navede na detaljnu sociološku i psihološku analizu ljudi i njihovog socijalnog konteksta. Iako je serija verno prenela određene aspekte, mnogi detalji su izostali. Zato toplo preporučujemo da pročitate i knjigu na kojoj je serija zasnovana.

imdb

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori