Izdvajamo sa programa Beogradskog irskog festivala: Šest filmova koje ne smete propustiti
Izdvajamo sa programa Beogradskog irskog festivala: Šest filmova koje ne smete propustiti

Izdvajamo sa programa Beogradskog irskog festivala: Šest filmova koje ne smete propustiti

Festival irskog filma stiže u Beograd. U sklopu Beogradskog irskog festivala publika će imati priliku da od 8. do 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci pogleda kultna ostvarenja irske kinematografije. Nedelja irskog filma ove godine biće posvećena specijalnom gostu, reditelju i scenaristi Jimu Sheridanu, koji će i otvoriti festival.

Sheridan je poznat po filmovima U ime oca (In the Name of the Father) i Moje levo stopalo (My Left Foot), koji će biti prvi na repertoaru ovogodišnjeg izdanja festivala. Gosti festivala biće i reditelj Alan Gilsenan i rediteljka Catherine Harte, te producentkinja Edwina Forkin. Tokom osam festivalskih dana biće prikazano čak 15 irskih filmova. Izdvajamo pet koje nikako ne smete da propustite.

Jim Sheridan
Jim Sheridan

Moje levo stopalo (My Left Foot), 8. mart

Na film Moje levo stopalo (My Left Foot) osvrnuli smo se u tekstu filmovi o umetnosti. Fenomenalni biografski film Jima Sheridana o životu irskog umetnika sa cerebralnom paralizom, Christija Browna, proslavio je i glumca Daniela Day Lewisa. Za ovu ulogu, Daniel je dobio i svog prvog (od ukupno tri) Oskara. Koristeći samo levo stopalo, Christy je naučio da slika i piše. Inspirativna priča o Christiju i njegovoj majci (Brenda Fricker) otvoriće ovogodišnju Nedelju irskog filma. Reditelj Jim Sheridan će se tim povodom predstaviti publici pre projekcije, a nakon iste odgovoriti na pitanja. Događaj će se održati 8. marta od 19 časova u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

MY LEFT FOOT
MY LEFT FOOT

Ništa se ne može porediti (Nothing Compares), 9. mart

Muzički dokumentarac o slavnoj pevačici Sinéad O’Connor je priča o talentu i komplikovanom životu ove muzičarke. Jedna od najtalentovanijih pevačica, Sinéad je bila i glas bunta i žena koja nije odustajala od svojih vrednosti. U sklopu Beogradskog irskog festivala, film će biti prikazan 9. marta od 20 časova u zgradi Kinoteke u Kosovskoj ulici. Projekcija filma posvećena je sećanju na Sinéad, koja nas je napustila u julu 2023. godine.

Sin?©ad O‚ÄôConnor. NOTHING COMPARES. Photo credit: Sheila Rock Photography/Courtesy of SHOWTIME.

Sasvim na svoju ruku (George Best: All by Myself), 10. mart

Film Daniela Gordona o fudbalskoj zvezdi kluba Manchester United, Georgeu Bestu, biće prikazan 10. marta od 18 časova u Kinoteci u Kosovskoj ulici. Biografska priča o legendarnom fudbaleru iz Severne Irske prati petogodišnji period oporavka njegovog kluba nakon minhenske tragedije. George Best smatra se prvom fudbalskom rokenrol zvezdom – privlačan momak iz Belfasta je svakim potezom lopte izazivao histeriju publike. Sa druge strane, on je bio i čovek sklon alkoholizmu, porocima i depresiji. Ovaj film istražiće sve njegove uspone i padove.

george best: all by himself
george best: all by himself

Duh Ričarda Harisa (The Ghost of Richard Harris), 11. mart

Još jedan must-watch dokumentarac na repertoaru Nedelje irskog filma u Beogradu jeste Duh Ričarda Harisa. Film o glumcu, pesniku i pevaču čija je karijera često bila u senci sopstvene reputacije, Duh Ričarda Harisa je iskreni pogled na lični život i karijeru jednog od najupečatljivijih glumaca svoje generacije. Film otkriva Harisov složen karakter, ispričan kroz vizuru njegova tri sina – Jareda, Jamieja i Demiana. Oni su u ovom filmu pružili jedinstven pogled na svog oca, a u dokumentarcu se obraća i Jim Sheridan. Film će biti prikazan 11. marta od 18 časova u Kinoteci u Kosovskoj 11.

The Ghost of Richard Harris
The Ghost of Richard Harris

Baltimor (Baltimore) 13. mart

Baltimor je film zasnovan na životu Rose Dugdale, mlade mlade engleske aristokratkinje koja odbacuje svoje nasledstvo i pridružuje se oružanoj irskoj organizaciji (IRA). Ovaj psihološki triler zasnovan je na istinitoj priči o oružanom napadu iz 1974. godine na jednu od najbogatijih kuća u Irskoj, dvorca Rasborou. Te noći, iz dvorca je ukradeno 19 umetničkih remek-dela. Film prati Rose i njen put od aristokratkinje do pobunjenice. Projekcija filma održaće se 13. marta od 20 časova u Kinoteci u Kosovskoj ulici. Nakon filma, uslediće razgovor publike sa producentkinjom Edwinom Forkin.

baltimore
baltimore

U ime oca (In the Name of the Father), 14. mart

Film U ime oca predstavlja još jednu saradnju Sheridana i Daniela Day Lewisa. Radnja filma smeštena je u Belfast, gde je mladić, Gerry Conlon, primoran da prizna umešanost u bombaški napad IRA-e u kome nije učestvovao. Pre nego što pravi bombaš preuzme odgovornost za napad, Gerry se svim snagama bori da ostane strpljiv – i mentalno stabilan. Ovaj film nominovan je za Oskara u sedam kategorija, a beogradska publika imaće priliku da ga pogleda 14. mart, u 20 časova. Adresa? Kinoteka, ulica Kosovoska 11.

Foto: Beogradski irski festival

Učitati još
Zatvori