Serije inspirisane istinitim događajima koje ste možda propustili
Serije inspirisane istinitim događajima koje ste možda propustili

Serije inspirisane istinitim događajima
koje ste možda propustili

Neobične, misteriozne, vrlo često na granici s nadrealnim – pojedine priče iz svakodnevnog života frekventno su bile inspirativne za nastanak brojnih filmskih i TV ostvarenja. Nasuprot fikciji koja uvek nudi predah ili bekstvo u imaginarnu dimenziju –  intrigantne životne priče, pak, vrlo često prikazuju nedovoljno istražene  istorijske ili krimi zakulisne aspekte. Sledi preporuka pet true events mini-serija koje su prošle ispod radara.

1. Somos (2021)

Meksički pogranični grad Allende postao je doslovno grad duhova nakon neuspele međunarodne operacije protiv narko kartela iz te oblasti. Zločin koji je pre dvanaest godina potresao meksičku javnost, dugi niz godina bio je predmet različitih insinuacija i tek nakon novinskog članka (How the U.S. Triggered a Massacre in Mexico) američke novinarke Ginger Thompson skriveni detalji ove operacije postali su najzad dostupni i samim tim inspirisali nastanak Netflixove serije.

Mini-serija Somos bez ikakve maske otkriva na koji je način Uprava za suzbijanje narkotika iz Amerike usled nedovoljno razrađene kooperacije posredovala kao okidač u zločinu koji je počinio najsuroviji meksički kartel Zetas i na realističan način kroz šest epizoda evocira životne priče stanovnika Allendea koji su stradali 18. marta 2011. godine.

Serija je dostupna na streaming platformi Netflix.

2. The Playlist (2022)

Biografska drama The Playlist kroz šest jednosatnih epizoda beleži nastanak i uspon najpopularnije platforme za strimovanje muzike Spotify. Švedska mini-serija usredsređena je na mladog tehnološkog preduzetnika iz Stokholma, Daniela Eka, koji je sredinom 2000-ih uz pomoć poslovnih partnera redefinisao muzičku industriju ponudivši besplatno i legalno strimovanje muzike širom sveta. Svaka od šest epizoda iz različitih perspektiva otkriva razvojni put Spotify platforme i samim tim šalje snažnu poruku da je za nastanak nečeg revolucionarnog  potrebno više od odlične ideje.

Glavne uloge tumače Christian Hillborg i Gizem Erdogan, a serija je dostupna putem streaming platforme Netflix.

3. Mrs. America (2020)

Limitirana serija Mrs. America donosi priču o suprotstavljenim stavovima različitih ženskih grupacija – koje su podeljeno istupile uoči ratifikacije Amandmana o jednakim pravima tokom druge polovine XX. veka. Godine 1972. bilo je izvesno da će ERA (Amandman o jednakim pravima), pedeset godina nakon prve inicijative, konačno biti prihvaćen od stane državnih zakonodavstava zahvaljujući istaknutim borkinjama za prava žena – Betty Friedman i Gloriji Steinem. Međutim, sasvim neplanirano na scenu stupa (anti)junakinja ove serije Phyllis Schlafly, koja uz parolu Stop the ERA (Stop the Equal Rights Amendment) kreće u snažnu borbu protiv feminističkog pokreta čije su predvodnice bile Betty i Gloria.

Konzervativna Phyllis je manipulativnim taktikama okupila oko sebe veliki broj domaćica širom Amerike  – koje su slepo poverovale u njene besmislene i kontradiktorne stavove i na taj način izazvala potpuni razdor između žena, podelivši ih u suprotstavljene entitete. Glavne uloge tumače Cate Blanchett, Rose Byrne, Elizabeth Banks i Sarah Paulson.

Serija je dostupna na streaming servisu Hulu.

4. Dirty John (2018)

Nakon četiri neuspela braka dizajnerka enterijera Debra Newell odlučuje da savršenog partnera potraži na sajtu za upoznavanje. Na taj način ona stupa u vezu s Johnom, koji je na prvi pogled delovao kao šarmantan i uglađen muškarac. Njihova veza razvijala se velikom brzinom, te John i Debra već nakon mesec dana od poznanstva započinju zajednički život. Ovakav sled događaja izazvao je veliko negodovanje od strane Debrinih kćerki, koje su od samog početka naslućivale da John krije mračne tajne. Debra nije verovala u njihove insinuacije sve do momenta dok i sama nije naišla na dokaze koji su razotkrili kriminalnu prošlost njenog partnera.

Bezazleno poznanstvo pretvara se u košmarnu svakodnevicu, a John patološki počinje da uhodi Debru i njene ćerke. Antologijska serija Dirty John snimljena je po istinitom događaju i uz dramske momente prikazuje slučaj uspešne poslovne žene Debre Newell, koja je postala meta serijskog manipulatora s višegodišnjim kriminalnim dosijeom. Glavne uloge tumače Connie Britton, Julia Garner i Juno Temple.

Serija je dostupna na streaming platformi Netflix.

5. Dopesick (2021)

Kroz osam epizoda limitirana serija Dopesick donosi nam priču o tome kako je lek protiv hroničnog bola OxyContin izazvao najveću opioidnu krizu u savremenoj američkoj istoriji usmrtivši oko pola miliona ljudi. Farmaceutska kompanija Purdue Pharm 1995. godine plasirala je na tržište lek protiv hroničnog bola OxyContin, čiji je aktivni sastojak oksikodon hemijski sličan morfijumu. Čelnici kompanije uveravali su brojne korisnike da lek ne izaziva zavisnost zbog izrazito slabog otpuštanja aktivne komponente – međutim, pozadina je bila sasvim drugačija.

Kroz brojne isprepletene priče serija Dopesick pruža uvid u to kako se opioidna zavisnost postepeno razvijala i vremenom odnela brojne živote. Serija na realističan način opisuje stanje zdravstvenog i političkog sistema u Americi – koji profit stavljaju daleko iznad ljudskih života. Glumačka ekipa je impresivna, a predvode je Michael Keaton, Kaitlyn Dever i Rosario Dawson.

Serija je dostupna na streaming servisu Hulu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori