Journal preporuka: True crime mini serije koje su izašle 2022. godine
Journal preporuka: True crime mini serije koje su izašle 2022. godine

Journal preporuka: True crime mini serije
koje su izašle 2022. godine

Nova godina sa sobom donosi pregršt noviteta iz sveta filmova i serija, čija premijerna prikazivanja na omiljenim striming platformama nestrpljivo iščekujemo. Naravno, dok svi planirani noviteti ne stignu do nas, preporučujemo da pogledate nekoliko true crime mini–serija događaja iz neposredne prošlosti koje su izašle prošle godine.

The Thing About Pam (2022)

Dvostruka dobitnica Oskara, Renée Zellweger donosi nam fascinantnu i bizarnu priču o veštoj manipulatorki Pam Hupp koja je ubila blisku prijateljicu Betsy i nakon toga prisvojila polisu njenog životnog osiguranja koja je iznosila 150 000 dolara.

Sve je počelo dva dana nakon Božića 2011. godine, kada je pronađeno telo Betsy Farie izbodeno oko 55 puta. Bez većih dokaza za zločin je optužen Betsyn muž Russel, a tokom celog slučaja sudstvu i policiji pomagala je upravo Pam Hupp, koja je na taj način vešto skretala pažnju sa sebe. Da stvar bude morbidnija, Betsy je četiri dana pre zločina promenila detalje na polisi svog životnog osiguranja i kao jedinu naslednicu navela Pam Hupp. Slučaj je bio obeležen brojnim nelogičnostima, međutim niko nije imao validne dokaze da je na bilo koji način Pam upletena u ubistvo sve do 2016. godine – u momentu kada Pam čini kardinalnu grešku koja će je koštati slobode.

Pogrešan potez

Naime, upravo krajem avgusta 2016. godine, Pam dolazi na suludu ideju da iscenira napad u svojoj kući i za tu svrhu angažuje mentalno i fizički hendikepiranog Louisa Gumpenbergera kojeg zatim ubija u samoodbrani. Prilikom vršenja uviđaja policija pronalazi poruku sa uputima i razrađenim planom koje je Huppova nekoliko dana ranije ispisala ubijenom mladiću. Kasnije je klupko zločina počelo da se odmotava, a između ostalog tužioci su sklapanjem slagalice došli do saznanja da je Pam lažno angažovala tridesettrogodišnjeg Louisa da glumi u Dateline dokumentarcu na šta je nesrećni mladić pristao i ne sluteći šta je zapravo Pamela smislila.

Nakon svega, Pam Hupp osuđena je na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo prvog stepena, a tužioci su između ostalog  ponovo otvorili slučaj ubistva Betsy Farie i misteriozne smrti Shirley Neumann u čijem je telu pronađena velika količina leka Ambien, za koju se takođe smatra da je odgovorna Pamela Hupp. Glavne uloge osim Renée Zellweger tumače Judy Greer i Josh Duhamel.

Seriju The Thing About Pam možete gledati na striming platformama NBC i Peacock Tv.

The Thing About Pam

The Staircase (2022)

Serija The Staircase nastala je na osnovu dokumentarca Suspicions koji je veliku pažnju javnosti privukao još pre osamnaest godina i daje nov pogled na slučaj porodične tragedije koja se odigrala u Severnoj Karolini 2001. godine. Ova true crime serija ponovo rekonstruiše sled događaja koji su se odigrali neposredno, pre i posle šokantne smrti Kathleen Peterson koju je muž Michael pronašao bez vidljivih znakova života na dnu kućnog stepeništa. Na prvi pogled, činilo se da je ovo slučajna smrt nastala nepažnjom nesrećne žene, međutim, nakon detaljne obdukcije uočeno je da je Kathleen nebrojeno puta bila udarana tupim predmetom u predelu glave, a smrt je nastala tek nekoliko sati kasnije nakon čega je Michael slučaj prijavio policiji.

Otkrivanje tajne

Svetlo sumnje je bačeno na supruga i tako, sloj po sloj, počinju da se otkrivaju Michaelove tajne koje su verovatno poslužile kao motiv da ubije svoju suprugu. Američka porodica koja je živela idiličnim životom dospeva u središte javnosti zbog sumnjive smrti, a otkriće da je Michael zapravo prikriveno imao homoseksualne sklonosti bilo je ključno prilikom donošenja konačne presude – jer se smatra da je suprugu lišio života baš zbog otkrivanja njegove dobro čuvane tajne sa kojom do tog momenta nije bila upoznata.

Serija The Staircase ima nelinearnu radnju, a scenarista i režiser Antonio Campos vešto prepliće događaje koji su se zbivali tokom osamnaest godina kako bi na pravi način gledaocima predstavio što verodostojniju rekonstrukciju celog slučaja – koji zasigurno spada u najkomplikovanije zločine američkog pravosudnog sistema.

Glavne uloge poverene su Colinu Firthu, Toni Collette, Patricku Schwarzenegeru i Sophie Turner, a idejni tvorac celog projekta jeste Antonio Campos.

Ovu true crime seriju možete strimovati na platformi HBO max.

The Staircase

A Friend of the Family (2022)

Treća true crime preporuka vodi nas u dalju prošlost, sredinom sedamdesetih godina dvadesetog veka i prikazuje do sada nepoznati slučaj porodice Broberg, koja je godinama bila meta opsesivnog komšije Roberta Berchtolda.

Petočlana porodica Broberg živela je mirnim životom u jugozapadnom Ajdahu sve do momenta dok se u svaku poru njihove svakodnevice nije uvukao komšija Robert Berchtold. Robert je na prvi pogled delovao dobronamerno, a Bob i Mary Ann Broberg nisu mogli ni da naslute u šta će se pretvoriti njihova porodična zajednica s obzirom na to da je Robert bio prikriveni seksualni predator opsednut njihovom najstarijom kćerkom Jan.

Brother B (kako su svi odmila zvali komšiju) u jednom momentu odlučuje da kidnapuje dvanaestogodišnju devojčicu i odvodi je u Meksiko. Porodica Broberg nije imala gotovo dva meseca informacije o Jan – a Berchtold je za to vreme unapred smišljenim planom ubedio devojčicu da su ih oteli vanzemaljci, zbog čega ona mora zahtevati od roditelja da potpišu dozvolu za njihov brak.

Mreža laži

Robert je tokom otmice svakodnevno ispirao mozak nesrećne devojčice, čime je ona na kraju zaista poverovala u celu farsu. Jan je nakon dva meseca vraćena porodici, međutim, godinama nastavljajući da se sastaje sa Robertom čvrsto verujući u manipulativne priče. Bob i Mary Ann će takođe biti uhvaćeni u organizovanu mrežu manipulacija koje je vrlo vešto ispleo seksualni predator nepokolebljivo rešen da dođe do cilja.

Glavne uloge u seriji tumače Jake Lacy, Anna Paquin i Austin Stowell, scenario potpisuje Nick Antosca koji je tokom prošle godine bio jedan od autora hvaljene serije Candy.

Mini-seriju A Friend of the Family možete gledati na striming servisu Peacock.

a friend of the family

Foto: Profimedia, IMDB

Učitati još
Zatvori