The Art of James Cameron: Must-see izložba posvećena uspešnom američkom reditelju
The Art of James Cameron: Must-see izložba posvećena uspešnom američkom reditelju

The Art of James Cameron: Must-see izložba posvećena uspešnom američkom reditelju

Za posetu Parizu retko nedostaje razloga, međutim, ovog proleća, sve nam je teže pronaći izgovor da ne odemo u francusku prestonicu. Izložba južnokorejske umetnice već nas je odvela na sajtove avio-kompanija, a sada smo na korak bliže do klika kupi. Razlog za to dala nam je La Cinémathèque française. Francuska kinoteka organizovala je izložbu The Art of James Cameron, nezaobilazan događaj koji otkriva sponu između likovne i sedme umetnosti u opusu čuvenog američkog reditelja.

O budžetima koje James Cameron troši na svoje filmove pisalo se gotovo podjednako koliko o kinematografskim (ne)uspesima koje oni postignu kada stignu u bioskope. Američki režiser često te troškove pravda upravo vizuelnim ulaganjima. Bilo da se radi o naučno-fantastičnim sagama poput Avatara ili ljubavnim dramama kao što je Titanik, čuveni reditelj posvećuje umetničkom aspektu finalnog rezultata onoliko pažnje koliko uloži u scenario i izgradnju priče. Po tome se izdvaja od mnogih holivudskih kolega.

Zato ne čudi što je Francuska kinoteka odabrala upravo ovu vizuru kako bi prikazala opus Camerona. The Art of u naslovu izložbe služi značenju reči umetnost u njenom izvornom, likovnom značenju – pre nego što je filmsko stvaralaštvo dospelo u njene okvire. Drugim rečima, postavka tretira grafičku dimenziju Cameronovih filmova; crteži prikazuju proces izgradnje vizuelnog univerzuma u koji američki reditelj potom smešta svoje junake.

Portret Neytiri
Portret Neytiri

Uspeh Jamesa Camerona i patnje odeljenja za vizuelne efekte

The Art of James Cameron podeljena je u tri tematske celine, istražujući ključne motive u amerikančevom stvaralaštvu. Ujedno, pokazuje proces njegovog kreativnog rada, koji je često zadavao muke grafičkim dizajnerima i odeljenju za specijalne efekte – ipak, isti taj proces često je rezultirao desetinama prestižnih nagrada. Od Terminatora do poslednjeg AvataraJames Cameron načini pokoji nesvakidašnji potez kojim nepovratno pomera granice filmske umetnosti – i umetnosti.

Portret Rose, april 1992

Najveći deo izložbe posvećen je, razumnjivo, plavokožnim stvorenjima koje je Cameron stvorio. Ipak, publika je u prilici da izbliza vidi i the crtež Kate Winslet, kreiran za the scenu u jednom od najuspešnijih ostvarenja Holivuda. Francuska kinoteka tako postaje jedinstven prostor u kojem filmska stvarnost postaje realnost. Retke su prilike u kojima artefatki sa seta dospevaju u ovaj svet.

Izložba The Art of James Cameron otvorena je do 5. januara 2025. godine.

James Cameron Xenogenesis, 1977-1979
Arnold u Terminatoru, 1980

Foto: Instagram (@cinemathequefr), La Cinémathèque française

Učitati još
Zatvori