Aktuelne predstave u novosadskim pozorištima koje su rađene po motivima poznatih književnih dela
Aktuelne predstave u novosadskim pozorištima koje su rađene po motivima poznatih književnih dela

Aktuelne predstave u novosadskim pozorištima koje su rađene po motivima poznatih književnih dela

Januar je uveliko u toku, što znači da su pozorišni repertoari obnovljeni i obogaćeni novim predstavama. Neke smo već odavno pogledali, a druge priželjkujemo da ove godine skinemo sa pozorišne must-watch liste. Ipak, ovaj put odlučili smo se da pažnju posvetimo predstavama koje su rađene po motivima književnih dela – i to u Novom Sadu. Sa obzirom na to da se one prikazuju uglavnom u večernjim časovima, nakon poslepodnevne kafe ili poslastice predlažemo da se uputite na jednu od ovih predstava. A pre toga, rezervišete svoje karte na vreme.

@yiranding
@cottonbro

01. 39 stepenika • John Buchan

Iako je prva asocijacija kada neko spomene 39 stepenika većini verovatno triler film koji je režirao Alfred Hitchcock, on je prvobitno nastao po uzoru na avanturistički roman koji je 1915. godine napisao John Buchan. Štaviše, u pitanju je njegovo najpoznatije delo u čijem središtu se nalazi lovac na špijune koji postaje glavni osumnjičeni za ubistvo koje je počinjeno u njegovom stanu.

Kada je reč o predstavi, četvoro glumaca tumači više od 30 likova i publiku uvlači u brzu i ludačku igru. Stoga se organizujte na vreme i pogledajte je 21. januara od 20 časova na Maloj sceni Pozorišta mladih. Cena ulaznice je 1000 dinara.

02. Tri musketara • Alexandre Dumas

Predstavi, nastaloj po motivima istoimenog romana, glumci Pozorišta mladih udahnuli su zaigranost života. Ona odgovara na brojna pitanja, kao što su: Gde je nestao hrabri i izuzetni pojedinac? Gde nestade musketarstvo? Čuči li ono i dalje u nama? Ko ponovo može da ga probudi?

Musketari u ovoj verziji dobijaju nove karakteristike i samim tim daju bitnu pouku – zašto je važno biti poseban, slobodan i samo svoj. A sve to, i mnogo više, možete saznati kroz predstavu u formi mjuzikla koja će se odigrati 26. januara od 19.30 časova na Velikoj sceni Pozorišta mladih. Cena ulaznice je od 800 do 1000 dinara.

03. Beleške jedne Ane • Momo Kapor

Beleške jedne Ane predstavljaju hroniku u dvadeset šest glava koju je napisao Momo Kapor. Knjiga, koja se prvobitno pojavila u časopisu Bazar, vraća nas u sada već davno prošlo vreme u kom su vladale bezbrižnost i čednost. A kada bi trebalo da se odabere samo jedno delo koje najbolje predstavlja ovog pisca, to je definitivno ova knjiga.

Međutim, danas ju je moguće doživeti i u formi predstave – i to 30. januara od 20 časova na Maloj sceni Pozorišta mladih. Cena ulaznice je 800 dinara.

04. Upotreba čoveka • Aleksandar Tišma

Knjigu Upotreba čoveka jedan od najprevođenijih domaćih pisaca Aleksandar Tišma napisao je 1985. godine. Sam naslov automatski asocira na jedan od najvećih problema u savremenom društvu, a to je stavljanje čoveka u neku funkciju ili nečiju službu. A priču o svetu u kom je zavladala kolektivna netrepeljivost – u formi predstave – publika će moći da se pogleda i doživi 25. januara od 19.30 časova u Srpskom narodnom pozorištu (scena Pera Dobrinović). Cena ulaznice je 1000 dinara.

Učitati još
Zatvori