Uskoro počinje Novi Sad film festival: Donosimo vodič kroz grad
Uskoro počinje Novi Sad film festival: Donosimo vodič kroz grad

Uskoro počinje Novi Sad film festival:
Donosimo vodič kroz grad

Novosadski internacionalni festival takmičarskog filma održavaće se od 21. do 24. septembra. Ovaj četvorodnevni festival održava se na lokacijama u samom srcu grada. Na taj način publici donosi aktuelna filmska ostvarenja mladih reditelja, četiri takmičarske i šest revijalnih filmskih selekcija, panel-diskusije.

Sam festival je usmeren ka nacionalnom i internacionalnom filmu. Na taj način novosadskoj publici i filmadžijama koji odluče da posete festival pruža se uvid u svetske produkcije, ali se podjednako kreira ambijent za predstavljanje novosadskog i nacionalnog filma.

Novi Sad afirmiše se kao film-friendly sredina. To ne potvrđuje samo postojanje festivala nego i činjenica da je Novi Sad kao Evropska prestonica mladih za 2019. i Evropska prestonica kulture za 2021. okupio mnoštvo mladih umetnika i stvaralaca iz svih kulturno-umetničkih grana, pa i filma.

U nastavku, donosimo vam vodič kojim se možete služiti za vreme trajanja Novi Sad film festivala.

GDE ODSESTI

Ukoliko niste ljubitelj Airbnb, Booking smeštaja, imamo odličan predlog za vas kada je reč o hotelima koji se nalaze u centru ili blizu centra grada. Ukoliko želite da ostanete u toku sa svim dešavanjima predlaćemo vam Prezident hotel koji važi i za jedan od pristupačnijih. Pored njega, tu je i Hotel Putnik koji se takoge nalazi u samom centru grada, a predstavlja jedan od onih koji mogu odgovarati svakom. Ukoliko ste u potrazi za luksuznijim izborom izolovanim od samog centra, Hotel Sheraton vam sigurno može odgovarati. Za one koji žele novi hotel ali da bude u centru grada, mogu da odaberu Hotel Centar. Ako želite iskustvo odsedanja sa pet zvezdica, Novi Sad to može da ponudi. Hotel Pupin je u tom slučaju mesto za vas. Ovo su ujedno i najpopularnije opcije za smeštaj, te verujemo da če tokom trajanja festivala potražnja za njima biti velika. Zato, rezervišite svoje sobe na vreme.

hotel
@hotel_pupin
hotel
@hotel_pupin

NAJBOLJA KAFA

Kada je reč o kafeterijama i kafićima, Novi Sad nikako ne manjka sa ponudom. Tradicionalno dobra mesta su obekti Loft kafeterija, lanca kafeterija u Novom Sadu koji se nalaze na više lokacija. Pored njih preporučujemo da posetite i kafeteriju Pascal koja se nalazi na adresi Radnička 22, veoma blizu centra grada, a opet izolovana od njega. Kafeterija u samom centru grada može biti idealno rešenje za one koji su navikli da piju kafu samo kod njih. Takođe, tu su i manja mesta poput Čarolije kafe na adresi Fruškogorska 18, kafeterije Zrno koja se nalazi na Bulevaru partrijarha Pavla 8a. Ove četiri kafeterije definitivno će vam uslužiti najbolju kafu u gradu.

RESTORANI

Kada je reč o restoranima u Novom Sadu, oni se najviše fokusiraju na tradicionalnu kuhinju. Fine dining nije čest, tačnije skoro da ne postoji kao opcija osim ako se ne fokusiramo na hotele. No, Novi Sad može da vam ponudi jedan sasvim novi gastro doživljaj. Da je novosadski restoran Toster popularan i u Beogradu, svedoči činjenica u kojoj Beograđani putuju do Novog Sada na burger. Kada smo pisali o burger kulturi u Srbiji između ostalih predstavili smo i Toster. Ukoliko budete mnogo gladni, Zmaj Jovina 24, ali i Njegoševa 10 su vaše adrese. Za dobre žurke, koktele, ali i hranu u Novom Sadu zaslužan je Puberaj. Ukoliko ih do sada niste posetili, vreme je da se priključite zadovoljnim gostima. Kako je Vojvodina poznata po divnoj prirodi koju bi trebalo maksimalno osetiti, restoran Piknik će vam u tome pomoći. Retsoran se nalazi na Ribarskom ostrvu koje preporučujemo da posetite tokom boravka, ali i da definitivno isprobate tradicionalnu vojvođansku kuhinju.

ZAKLJUČAK

Tokom boravka u Novom Sadu po nama je najbitnije kako ćete iskoristiti vreme. Petrovaradinska tvrđava, Dunavski park, Studentski grad, Štrand, Ribarsko ostrvo samo su jedni od načina da upotpunite vreme. Šetnja po ravnici verujemo nikome neće teško pasti, te pustite da vas uređena arhitektura ulica Novog Sada odvede na različita mesta. Restorani i kafići koje smo nabrojali važe za one provereno dobre. No, ukoliko naiđete na jedinstven mali kutak, savetujemo da ga iskoristite. Turistička organizacija Novog Sada definitivno vam može pružiti sve odgovore i pomoći da se organizujete kada je reč o kulturno-istorijskim aktivnostima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori