Obeležava se 60 godina od premijere kultnog filma ‘The Birds’ Alfreda Hitchcocka
Obeležava se 60 godina od premijere kultnog filma ‘The Birds’ Alfreda Hitchcocka

Obeležava se 60 godina od premijere kultnog filma ‘The Birds’ Alfreda Hitchcocka

Apokaliptični napadi ptica, vizionarski scenski efekti i hičkokovski osećaj za morbidnim, zajedničkim snagama svrstali su film The Birds u sam vrh kultnih ostvarenja svetske kinematografije. Ove godine obeležava se šezdesetogodišnjica od premijere svojevrsnog remek-dela sedme umetnosti – koje decenijama unazad svojom jedinstvenom tematikom intrigira, inspiriše, zastrašuje i iznad svega nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Inspiracija za nastanak filma

Pre tačno šest decenija u Njujorku, premijerno je prikazana psihološka drama s apokaliptičnim elementima The Birds – a priča o tome kako je sam film nastao jednako je intrigantna poput događaja koje pratimo u dvočasovnim kadrovima. The Master of Suspense (majstor jeze), kako su Hitchcocka često oslovljavali u filmskoj industriji, prvu inspiraciju za nastanak kultnog ostvarenja The Birds, pronašao je u istoimenoj kratkoj horor priči svoje omiljene engleske autorke Daphne du Maurier – čija je brojna književna dela prethodno adaptirao u filmske svrhe. Upravo u periodu dok je slavni reditelj uz pomoć svojih saradnika uređivao prve planove za početak snimanja, dogodila se i neobjašnjiva invazija galebova na lokalne stanovnike južne obale San Franciska – a događaj o kojem je Hichcock saznao iz dnevnih novina, poslužio je dve godine kasnije kao ključni zaplet filma.

The Birds – radnja

Slučajni susret u prodavnici kućnih ljubimaca između Melanie Daniels i Mitcha Brennera, impulsivno navodi mladu devojku da pođe za neodoljivim advokatom do njegovog rodnog grada Bodega Bay i odnese mu neobičan poklon. Međutim, dok Melanie putuje čamcem ka svom odredištu događa se neobjašniv napad galebova. Uskoro mirni priobalni grad na severu Kalifornije postaje centralno mesto invazije mnogobrojnih ptica, a Melanie i Mitch pokušavaju da pronađu izlaz iz košmarne realnosti.

Vanvremenska uloga Tippi Hedren i uspeh filma

Uspešna njujorška manekenka Tippi Hedren, svojom nekonvencionalnom i jedinstvenom lepotom privukla je Hichcockovu pažnju tokom reklamne kampanje za dijetalno piće Sego 1961. godine. S obzirom na to da je njegova muza Grace Kelly napustila filmsku karijeru, Hichcock je dostojnu zamenu pronašao u vidu plavokose profesionalne manekenke Tippi Hedren. Hedrenova je dve godine kasnije debitovala kao glavna protagonistkinja u ostvarenju The Birds, a filmski lik Melanie Daniels, ostaće zauvek upamćen po sofisticiranom mint kompletu i brojnim ikoničnim scenama.

Godinu dana kasnije, Tippi Hedren nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju glumicu, a film The Birds postigao je  komercijalni uspeh zaradivši na blagajnama neverovatnih 12 miliona američkih dolara. Nekoliko godina kasnije Hedrenova i Hitchcock otpočeli su hladni rat, jer je glumica među prvima javno iskazala nezadovoljstvo zbog neprimerenih i seksističkih komentara, kojima je bila izložena tokom njihove dvogodišnje saradnje – a smatra se da je upravo ovaj potez uništio njenu uspešnu karijeru.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori