Pogledali smo novi film Woodyja Allena – ovo su naši (spoiler free) utisci
Pogledali smo novi film Woodyja Allena – ovo su naši (spoiler free) utisci

Pogledali smo novi film Woodyja Allena – ovo su naši (spoiler free) utisci

Novi film Woodyja Allena, Udar sreće (fr. Coup de chance) pojavio se u bioskopima. Nakon što je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, film je stigao i u Beograd, sa premijerom na filmskom festivalu FEST. Veliko interesovanje za jubilarni 50. film ovog reditelja značilo je i dodatnu projekciju na festivalu, kao i distribuciju u bioskope. Mi smo ga pogledali, te sa vama delimo (spoiler free) utiske.

Iza glasina

Film Udar sreće je izrazito Woody Allen-ovski. Ljubitelji njegovih filmova tako mogu da pretpostave, ako ne radnju (a posebno ne završetak), onda atmosferu kojom film odiše. Smešten u Pariz i u potpunosti na francuskom jeziku, Coup de chance je prvi njegov film koji nije snimljen na engleskom jeziku. Takođe, on je i drugi film snimljen u Gradu svetlosti, nakon hita Midnight in Paris iz 2012. godine.

Razlog za to svakako je i svojevrsno izopštenje Woodyja iz holivudskih krugova, nakon što su ga pre nekoliko godina (a decenijama u glasinama) počele pratiti optužbe za seksualno zlostavljanje usvojene ćerke Dylan. Brak sa Miom Farrow ostavio je trajni pečat na karijere oba bivša supružnika, a posebno je stradala Woodyjeva reputacija. Iako javnost još uvek ne zna (niti će, verovatno, ikada saznati) istinu, optužbe su dovoljne da se otpiše bilo ko – ako se pita Holivud. Ipak, Woody ne dozvoljava da ga to spreči da se bavi onim čime najviše voli – kreiranjem filmova. Tako je nastao i Udar sreće, koji je ujedno i jubilarni 50. film američkog režisera.

Komedija i intriga

Udar sreće (fr. Coup de chance) žanrovski je okarakterisan kao comedy/crime/thriller. Iako najsličniji hitu iz 2008, filmu Match PointUdar sreće ima malo više komedije, a manje trilera. Svakako, čini se da reditelj nije ni imao za cilj da nadmaši samog sebe. Match Point, sa Scarlett Johansson i Jonathanom Rhys Meyersom u glavnim ulogama, bio je hrabri i netipični iskorak Woodyja u već duboko utemeljenom žanru. Pomalo neurotična komedija karakteristična je za njegove filmove. Film je 2008. naišao na pozitivne reakcije kritičara i publike, prvenstveno zbog neočekivanog šok faktora. Tako, nominovan je i za Oskara za Najbolji scenario.

Sada, Udar sreće je još jedan pokušaj reditelja da se vrati misteriji, žanru koji je oduvek govorio da najviše voli, a koji mu nije bio suđen. Film prati Fanny, sofisticiranu mladu ženu zaposlenu u umetničkoj galeriji. Fanny je srećna žena u podjednako srećnom braku – odnosno, sve dok ne sretne starog poznanika sa koledža, Alaina. Alain je strastveni umetnik, koji ubrzo otvoreno započinje flert sa Fanny. Njihovo prijateljstvo ubrzo prerasta u nešto više, a svakodnevni tajni ručkovi i šetnje i sve primetnija odsutnost Fanny postaju izvor brige njenom suprugu, Jeanu. Kada posumnja u vernost supruge, Jean preduzima ekstremne mere da povrati balans u svoj naizgled savršeni život.

Udar sreće
Udar sreće

Imati sreće

Woody Allen preferira da se u filmovima bavi filozofskim temama. Bilo da su one prikazane kroz vizuru tipičnog neurotičnog lika, ili su pak ispričane kroz ljubavne odnose, ove teme prisutne su u svakom Allenovom filmskom delu. Jedna od omiljenih tema ovog reditelja svakako je i sreća, odnosno koliko je imati sreće bitno, pa i presudno za naše živote. Već pomenuti film Match Point najočiglednije se bavio tim pitanjem, a simbolike gotovo da nije ni bilo – u samom uvodu filma, vidimo tenisku lopticu na mreži i znamo da će pitanje pobede ili gubitka biti odlučeno isključivo kroz sreću.

Coup de chance ponovo se pozabavio ovom temom. Ovoga puta, temu sreće ispratile su i teme tajminga i onog čuvenog – biti na pravom mestu u pravo vreme. Kako bi recenzija ostala spoiler free, nećemo otkriti ko se ovoga puta našao na pobedničkoj strani mreže. Udar sreće je romantičan, topao, ali i pomalo strašan, film pun obrta. On nam pomaže da se podsetimo kako ničiji život nije savršen, ma koliko tako delovao. Ovaj film svakako ima našu preporuku, mada nije bez mana. Iako je, u tipičnom Woody maniru trajao sat i po vremena, film je neke dileme ostavio pomalo nedovršenim. Da smo se mi pitali, žrtvovali bismo vreme radi po kojeg poboljšanja u scenariju. Sve u svemu, Woody je dokazao da kreativnost ne odlazi sa godinama. Iako je u novembru napunio 88 godina i već godinama aktivno stvara, izjavio je da će ovaj, 50. film, verovatno biti i njegov poslednji. Ukoliko je tako, Allen ima na šta da bude ponosan. Njegovi filmovi promenili su savremenu kinematografiju i gledaće se još dugo.

Foto: IMDb, MCF promo/ Instagram (@cinemanova/ @renato_casanova)

Učitati još
Zatvori