Počinje Nedelja finskog filma – ovo su ostvarenja koja ne smete propustiti
Počinje Nedelja finskog filma – ovo su ostvarenja koja ne smete propustiti

Počinje Nedelja finskog filma – ovo su ostvarenja koja ne smete propustiti

Nedelja finskog filmasedma po redu godišnja manifestacija, počinje danas, 11. aprila u Beogradu i trajaće do 15. aprila. U organizaciji Finskog filmskog instituta, Ambasade Finske i Kulturnog centra Beograda, manifestacija će se održati nakon dve godine pauze.

Svi filmovi (njih osam) biće prikazani u Dvorani kulturnog centra, a selektor je reditelj Stefan Arsenijević, najpoznatiji po filmu Ljubav i drugi zločini iz 2008, za koji je osvojio nagradu za Najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Svečano otvaranje Nedelje finskog filma biće održano 11. aprila u Dvorani kulturnog centra, sa filmom Porodični ručak. Nakon projekcije, publika će imati priliku i da razgovara sa rediteljkom ovog ostvarenja, Tiom Kuovo, a gošća manifestacije biće i Jana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta. Izdvajamo ostvarenja na repertoaru koja ne smete propustiti.

Izbor filmova koji je pred vama razmatra savremene porodice. Disfunkcionalne porodice, netipične porodice, proširene porodice. Filmovi pred vama istražuju vreme u kojem živimo kroz osnovnu jedinicu društva, koja kao i većina drugih institucija na ovome svetu, upravo trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili – Stefan Arsenijević, selektor

Porodični ručak (fin. Mummola), 2023

Slojevita drama, sa tipičnim finskim humorom, prati godišnje božićno okupljanje jedne porodice. Raznoliki i autentični, članovi porodice prinuđeni su da provedu vreme zajedno, dok tenzije rastu. Pronicljiva studija o savremenim porodičnim odnosima, (ne)mogućnosti uspostavljanja emotivnog kontakta, međugeneracijskim šablonima i stvarima koje ostaju neizrečene.

Film Porodični ručak nagrađen je na brojnim festivalima, poput Berlinalea i filmskih festivala u Seulu, Briselu i Valensiji. Režirala ga je Tia Kouvo.

U Kulturnom centru Beograda biće prikazan 11. aprila od 20 časova.

porodični ručak
porodični ručak / KCB / PROMO

Raj za karaoke (fin. Karaokeparatiisi), 2022

Finci ne pokazuju emocije – oni pevaju karaoke. Tako glasi premisa filma Raj za karaokenastalog u režiji Einarija Paakkanena. Evi, najiskusnija finska domaćica karaoka, želi da zagrljajem odagna bol svojih mušterija. Sa hiljadama barova i kilometara iza sebe, ona opet pakuje svoju opremu i putuje kroz severne predele Finske.

Toni, najstidljiviji momak na svetu, svima upada u oči na sceni. Kari je u potrazi za ljubavlju i peva karaoke u svojoj praznoj auto radionici. Elina teško hoda zbog parkinsonove bolesti, ali pank pesme je teraju da pleše. Laura peva jer je pričanje previše bolno. Dokumentarac o tome kako su Finci pronašli jedinstveni izlaz iz usamljenosti, kroz strast prema karaokama. Raj za karaoke osvojio je Finsku nacionalnu nagradu Jusi za Najbolji dokumentarac.

Film u KCB-u igra 12. aprila od 18 časova.

raj za karaoke
raj za karaoke / KCB / PROMO

Četvoro odraslih klinaca (fin. Neljä pientä aikuista), 2023

Julijino otkriće da je muž vara je kao bomba koja je eksplodirala u sred njihovog udobnog stana. Umesto da se bavi razarajućim posledicama tog iskustva, ona poziva ljubavnicu svog muža na kafu i kolače. Pokazuje im knjigu o poliamornim vezama u kojima je podvukla određene pasuse i predlaže otvoren brak.

Stvari se komplikuju kada i ona sama nađe ljubavnika, biseksualca, jer njen muž za to nema razumevanja. Ova gorko-slatka komedija karaktera preispituje koncept poliamornih veza kroz četvoro odraslih ljudi i njihove zamršene odnose u potrazi za prihvatanjem novog načina voljenja. Režiju potpisuje Selma Vilhunen, a za Najbolju glumicu u Finskoj i Geteborgu proglašena je Alma Pöysti.

Film je na repertoaru 12. aprila od 20 časova.

četvoro odraslih klinaca
četvoro odraslih klinaca / KCB / Promo

Drvosečina priča (fin. Metsurin tarina), 2022

Drvosečina priča je film o Pepeu. Pepe je drvoseča u idiličnom malom gradu na severu Finske. Tokom nekoliko dana, niz događaja postepeno uništava miran i srećan život koji je nekada imao. Ali čini se da je Pepe potpuno u redu sa svime. Dok mu sudbina donosi sve vrste haosa i razdora i nadrealnih događaja, Pepe ostaje odlučan da gleda na život sa svetlije strane. Uvek nasmejan, uvek optimističan. Kao da zna tajnu postojanja koju niko drugi ne zna.

Začudan film koji meandrira između kaurismakijevske uvrnute crne komedije i egzistencijalističke drame sa nadrealnim elementima. Film je nagradila Gan fondacija u Kanu, a dobio je i specijalne nagrade žirija Nordijskim filmskim danima u Lubeku. Režiju potpisuje Mikko Myllylahti.

Film igra 13. aprila u 20 časova.

Najgora ideja ikad (fin. Järjettömän paska idea), 2023

U režiji Pamele Tole, film Najgora ideja ikad je priča o prijateljstvu dve dizajnerke video-igrica, Noore i Ripe. Njihovo prijateljstvo stavljeno je pred veliki izazov. Naime, jedna od njih želi da se uda, a druga da se vrati u nostalgičnu mladost. Kada se okupe na devojačkoj večeri, njihovo prijateljstvo počinje da se raspada nakon što stare ozlojeđenosti izbiju na površinu.

Vreme je da se jednom zauvek reši – ko živi čiji san? Najgora ideja ikad je neočekivana priča o komplikovanom prijateljstvu dve komplikovane osobe.

Na repertoaru Nedelje finskog filma je 14. aprila, od 20 časova.

najgora ideja ikad
najgora ideja ikad / KCB / Promo

Foto: Kulturni centar Beograda (KCB) / Promo

Učitati još
Zatvori