Martovske preporuke: Čola, Noćni market i ostalo
Martovske preporuke: Čola, Noćni market i ostalo

Martovske preporuke: Čola,
Noćni market i ostalo

Ušli smo u mart, mesec koji zapravo predstavlja pravi početak godine, ako pitate Anu Dodig koja stoji iza genijalnog Instagram profila Kafenisanje i ostalo @kafenisanjeiostalo. Po struci dizajner, a po vokaciji novinar, a mi je pratimo, pa skoro, od prvog dana, i volimo je jer su joj postovi uvek fresh i drugačiji.

Kako je Journal filozofija da se uvezujemo sa kreativnim ljudima, tako smo odlučili da pored standardnih pozorišnih Journal najava uvedemo i preporuke koje će obuhvatiti književnu, muzičku, pozorišnu i gastro scenu na mesečnom nivou. Startujemo sa Martovskim preporukama.

Mart se zato čini kao pravi prvi mesec u godini, onaj u kom se prave i planovi za uskršnje i prvomajske odmore, pa i more, u kom možemo konačno da posložimo prioritete odbacivši imaginarne novogodišnje želje. Onaj u kojem se priroda budi, ali i revolucija, jer ako nešto znamo to je da je mart svuda u svetu pa i kod nas bio nekako mesec u kom se mnogo toga lomilo, započinjalo. Ko zna, možda je to do činjenice da ovaj mesec prati neka ratoborna energija još od vremena kada je ime dobio po rimskom Bogu rata, ali evidentno je da smo konačno u martu na izlasku iz zimskog sna, spremni na novo poglavlje, na važne odluke i dešavanja.

Lepota marta je i u nizu divnih kulturnih dešavanja koja najavljuju uzbudljivo proleće, pa smo odlučili da vam pripremimo nekoliko zanimljivih preporuka iz sfere filma, pozorišta, muzike, umetnosti i ostalo što nam je privuklo pažnju.

#1 Predstava “Što na podu spavaš”

Gde: Narodno pozorište Beograd
Kada: 6. i 7. marta

Uvek je lepo kada Beograđani dobiju priliku da pogledaju gostujuće predstave i zavire u teatarsku ponudu pozorišta iz ostatka srpske scene na daskama. Što na podu spavaš je nastala kao koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Dramskog kazališta Gavela, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala “MESS” Sarajevo. Predstava koju je režirao Kokan Mladenović je rađena po motivima istoimenog romana Darka Cvijetića, i prema rečima reditelja je intimna priča o raspadu Darkove porodice koji ujedno postaje i raspad jedne zemlje, bivše Juge.

#2 Predstavljanje knjige “Dvorišna vrata Zemlje” Gorana Čolakhodžića

Gde: KC Grad
Kada: 6. mart

U ponedeljak, 6. marta u 19h, u KC Gradu biće prilike da zavirite kroz dvorišna vrata Zemlje i upoznate talentovanog Gorana Čolakhodžića, jednog od najzanimljivijih pesničkih glasova regije. Tema razgovora biće Goranova treća po redu pesnička zbirka “Dvorišna vrata Zemlje” koja je objavljena u izdanju Raštan izdavaštva.

#3 Vinyl DJ set Cami Laye Okun

Gde: Strogi centar
Kada: 10.mart

Ekipa iz White City Soula prirediće 10. marta u Strogom centru pravu poslasticu za sve fanove funky, soul melodija koji su pod jakim kubanskim i afro uticajem, jer u goste dovode Cami Laye Okun, na poseban vinyl DJ set. Cami je jedini DJ sa Kube koji nastupa i promoviše evente isključivo na vinil pločama u svom rodnom gradu Havani, takođe je i neko ko je redovan host na ultrapopularnom NTS radio kanalu. Ova Kubanka obožava da u svom setu obuhvati jedan široki set muzike iz Afrike i Latinske Amerike, puštajući kubanski disko, afro-karipske retke ploče i tropski, funky zvuk.

#4 ROGI koncert i buđenje proleća

Gde: KC Grad
Kada: 12. mart

Buđenje proleća biće obeleženo u KC Gradu na koncertu Rogija i njegovog kvinteta. Bend će izvesti pretežno numere sa drugog albuma “Tu” koji odiše nostalgijom za boljim vremenima i to sve kroz jasne zvukove od R&B i 80s funka do underground 90s i hip hopa. Svirci će prethoditi i pre’-party druženje uz koktele, šljokice, tarot, gledanje u dlan i prolećni miks pesama dok sam koncert počinje u 21h.

#5 Koncert Damira Imamovića

Gde: Dom omladine
Kada: 16. mart

U Beograd se konačno vraća posle male pauze i jedan od najznačajnijih predstavnika sevdalijske scene Balkana, čovek koji na sjajan način prelazi iz sevdaha u bluz, iz folka u soul, iz tradicije u futurizam stvarajući moćan, opojan zvuk. Na njegovom beogradskom koncertu specijalni gost biće mladi banjalučki muzičar i pesnik Igor Božanić. Požurite, jer očekivanja su velika kao i uverenje da će karte brzo da se rasprodaju.

#6 Predstava “Vatre”

Gde: Jugoslovensko dramsko pozorište
Kada: 19. mart

U februaru malobrojni su imali priliku da premijerno pogledaju predstavu “Vatre”, po motivima dela Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli. Inače ovaj komad je deo velikog projekta Unije teatara Evrope, u kom se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. JDP učestvuje u koprodukciji s Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone. U glavnim ulogama pored Slobode Mićalović igraju i Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan.

#7 Koncert VOJKO V

Gde: Zappa Baza
Kada: 24. mart

Jedan od najaktuelnijih regionalnih hip-hop izvođača Vojko V svojim nastupom u Zappa Bazi uveličaće 7. izdanje KONTAKT konferencije i festivala. Splitski muzičar i producent se afirmisao prvobitno u bendovima Dječaci i Kiša metaka, a od 2018. neguje izuzetno uspešnu solo karijeru koju su obeležile pesme Zovi čoveka, Ne može, Evo me opet i druge.

 

#8 Beogradski Noćni Market

Gde: Blok 44
Kada: 24. mart

Ljubitelje Beogradskog Noćnog Marketa obradovaće vest da baš u martu počinje nova sezona jednog od omiljenih festivala, i to na pijaci Blok 44 od 18h, gde će vas čekati najjači ukusi Srbije.

#9 Veče Čolinih pesama

Gde: Moonze
Kada: 25. mart

Ako kažemo da je ovo veče Čolinih pesama, da li je stvarno potrebno još nešto da napišemo? Jer ljubav kod njega nije samo reč, a ubeđeni smo da ste uz Čolu bar jednom plakali, veselili se, budili i skakali. Moonze već neko vreme pravi ovakve svirke, na koje možete da povedete najbolje drugarice ili jače/nežnije polovine i zapevate “To je ljubav, to se voli” ili “Noć mi te duguje”.

Foto: Instagram, Rolando Cabrera, SNP

Učitati još
Zatvori