Decembarske preporuke: Cinema city, Marko Louis  i ostalo
Decembarske preporuke: Cinema city, Marko Louis  i ostalo

Decembarske preporuke: Cinema city,
Marko Louis  i ostalo

Dobrodošli u decembar! Mesec praznovanja, trošenja, rekapitulacija, kićenja i planiranja. Mesec u kojem se pozdravljamo sa godinom koju ispraćamo, u želji da sve što je loše ostane u njoj i da u novu zakoračimo sa optimizmom i željom da bude bolja. U tom raspoloženju, ima li prostora za koncerte, predstave, predstavljanje knjiga i druga kulturna blaga prestonice? Naravno da ima!


Decembarske preporuke nam donosi kao i uvek Ana sa profila @kafenisanjeiostalo koja vas poziva da istražite program Cinema City festivala, zatim da uživate u spektaklu Harlem Gospel Choir hora (6. 12.), koji će pevati najveće hitove velike Whitney Houston te ugrabite karte za premijerna izvođenja predstava MAMA u Ateljeu 212 (16.12.) i Švejk u BDP (28.12.) ali i za koncert riječkog benda FIT u mts Dvorani 29. decembra

Decembarske preporuke Ane Dodig

#1 Cinema City

Gde: Dorćol Platz
Kada: od 3. do 5. decembra

Ove godine, jedan od zanimljivijih filmskih festivala Cinema City koji je obitavao isključivo u vojvođanskoj lepotici Novom Sadu, ove godine je pronašao partnera u BG, pa će publika srpske prestonice imati jednaku priliku kao i Novosađani da uživaju u 10 sjajnih filmova iz celog sveta. Na dorćolskoj lokaciji od 3. do 5 decembra gledaćemo filmove: El Planeta (2021) • Fremont (2023) • Sons of Ramses (2022) • Hi, Mom (2023) • Power Alley (2023) • The Castle (2023) • Ripples of Life (2021) • MMXX (2023) • Achilles (2023) i Gasoline Rainbow (2023).

#2 Harlem Gospel Choir

Gde: MTS dvorana
Kada: 6. decembar

Jedan od najpoznatijih i najdugotrajnijih gospel horova na svetu Harlem Gospel Hor će održati koncert 6. decembra u MTS Dvorani, na kome će izvesti neke od najvećih hitova Vitni Hjuston povodom obeležavanja 60 godina od rođenja proslavljene pevačice. Hor će, pored dobro znanih pesama Vitni Hjuston, izvesti i najpoznatije pesme gospel tradicije, od “Oh Happy Day” do “Amazing Grace”, naizmenično sa savremenim gospel pesmama, džezom i bluzom, uz osvrt na pop muziku, pokušavajući da ujedine narode i nacije, koji postaju sastavni deo njihovih uzbudljivih živih nastupa.

Treba napomenuti kako je ovaj hor jedini gospel hor koji je nastupao zajedno sa superzvezdama kao što su Bono iz U2, Diana Ross, The Gorillaz, Andre Rieu i nedavno Sam Smith, Damon Albarn i Pharrell Villiams. Harlem Gospel Hor je osnovao Allen Bailey 1986. godine povodom proslave u čast Martina Luter Kinga i sastavljen je od najboljih glasova i muzičara iz crnih crkava njujorškog kvarta Harlem.

#3 Adventski jazz koncert

Gde: Bitef teatar
Kada: 7. decembar

Decembar je mesec novogodišnjih adventa koji se održavaju širom sveta, ali i prazničnih koncerata a Ambasada Mađarske u Beogradu i Collegium Hungaricum odlučili su da jedan takav prirede u Bitef teatru 7. decembra. U izvedbi benda Kodály Spicy Jazz publika će uživati u nizu jazz numera, a nakon koncerta, publiku očekuje svečani prijem i degustacija kurtoš kolača i kuvanog vina.

#4 Brian Adams

Gde: Arena
Kada: 12. decembar

Čuveni rok pevač, tekstopisac, gitarista, basista i producent Brajan Adams će u okviru svetske turneje pod nazivom So happy it hurts nastupiti pred domaćom publikom 12. decembra u beogradskoj Štark Areni!

Legendarni kantautor, koji uživa reputaciju jednog od najcenjenijih i najuzbudljivijih live izvođača na svetu, priprediće nezaboravno veče rokenrola i vanvremenskih hitova koje domaća publika, bez obzira na starosnu dob, prepoznaje već na prve taktove – Summer of ’69, Heaven, Everything I Do (I Do It for You), Cuts like a knife, 18 till I die i Please forgive me, Have you ever really loved a woman, It’s only love koju je Bryan Adams u originalu svojevremeno snimio sa Tinom Tarner samo su neki od muzičkih remek-dela koje je popularni muzičar u svojoj više od četiri decenije dugoj karijeri stvorio i otpevao.

#5 DETOUR

Gde: Dorcol Platz
Kada: 16. decembar

Ove, 2023. godine, intenzivno pevušimo hitove sa njihovog novog izdanja Master Blaster i uživo ćemo sa njima u glas 16. decembra u Dorćol Platzu! Ne samo nove pesme, već i pop himne kojima nas konstantno razigravaju već 17 godina. Karte možete kupiti na sajtu @tickets.rs po promotivnoj ceni od 1.700 dinara, dok će redovna cena biti 2.000.

#6 Premijera predstave “Mama”

Gde: Atelje 212
Kada: 16. decembar

U pozorištu Atelje 212 sredinom decembra održaće se premijera predstave Mama prema tekstu nagrađivane britanske autorke Morgan Lojd Malkolm, u režiji Nebojše Bradića i glumačkom postavom u sastavu Tamara Dragičević, Jelena Stupljanin i Jasmina Avramović.

U ovoj predstavi pronaći će se svi oni koji su roditelj ili žele da budu jednog dana, posmatrajući glavnu protagonistkinju koja predstavlja nesavršenu majku, koja usled sopstvene istrošenosti i nerešenih trauma iz prošlosti, ne uspeva da prepozna i umiri potrebe svog deteta. Nakon neočekivanog poziva koji prekida slobodno veče glavne junakinje, ovaj tekst odjednom postaje uzbudljivi psihološki triler, u kome se svet jedne majke pretapa u košmarnu situaciju i niz preispitivanja.

#7 Luton & Šćepa

Gde: Hangar Luka
Kada: 16. decembar

Logičan sled nakon prošlogodišnjeg fenomenalnog ispisa godine, sa 360° žurkom, pufnastom jambolijom, mekanim jorganima, preludim outfitima i fenomenalnim šestočasovnim setom koji je zaplesao celi Dragstor, samo ovog puta u još većem prostoru, sa još više opcija sa kojim će ova žurka zaokružiti celu jednu godinu preludih dešavanja. Early Bird ulaznice po ceni od 1000 RSD u prodaji su putem Cooltix platforme.

#8 Marko Louis

Gde: Dom omladine
Kada: 24. decembar

Autentični i talentovani muzičar Marko Louis nakon objavljivanja novog singla JA SAM ŽELEO sa poslednjeg albuma BESKRAJ II, obeležiće kraj godine sa čak dva koncerta u Domu omladine (21. & 24. decembra). Na koncertu će Marko sa svojim bendom, i gostima, izvesti najveće hitove među kojima i Ćutaću, Ružica, Imao sam ružne sne, Sloboda, Shine on me, Cveće cafnalo i mnoge, mnoge druge.

#9 Premijera predstave “Švejk”

Gde: Beogradsko dramsko pozorište
Kada: 28. decembar

Na daske BDP-a u režiji Veljka Mićnovića stiže nezavršeni satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka izdat daleke 1923. godine. Pisac je planirao da se delo sastoji iz 6 delova ali završio je samo četiri zbog smrti od srčanog udara. Sva četiri dela su objavljena u jednoj knjizi koja je adaptirana za predstavu u kojoj glavne uloge igraju Milutin Milošević, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivana Nikolić i Iva Ilinčić.

Radnja romana govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji, a priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu. Švejk je toliko uzbuđen služenju svojoj državi u ratu da niko ne može sa sigurnošću da utvrdi da li je on imbecil ili vešti saboter Austrougarske armije.

#10 FIT

Gde: Dom omladine
Kada: 29. decembar

Rođendanski koncert povodom 40 godina postojanja grupe Fit održaće se 29. decembra u Domu omladine Beograda. Legendarni riječki bend objavio je ove godine album The Best Of (LP/CD/digital, Croatia Records / Fidbox), na kojem se nalaze nove verzije njihovih najvećih hitova i koji je čak sedam nedelja najprodavaniji u Hrvatskoj!
Fit važi za jedan od najboljih koncertnih bendova u regionu, pa je ovaj spektakl u najavi prilika da se uživa uz njihove vanvremenske hitove – Mačka, Zaboravit ću sve, Daj mi ruku, Zvoni telefon, Rijeka, Novi dan, Ne mogu bez nje, Vodimo ljubav, Rock ‘n’ Roll je kriv za sve… Ulaznice se po ceni od 1.700 RSD (na dan koncerta koštaće 2.000 RSD) mogu nabaviti na efinity.rs i blagajni Doma omladine.

Učitati još
Zatvori