John Singer Sargent: Fashion and Swagger – singerija mode i portretne umetnosti kroz prizmu filmskog platna
John Singer Sargent: Fashion and Swagger – singerija mode i portretne umetnosti kroz prizmu filmskog platna

John Singer Sargent: Fashion and Swagger – singerija mode i portretne umetnosti kroz prizmu filmskog platna

Nakon što smo akcenat stavili na mentalno zdravlje kroz kinematografski svet, za trenutak obuzela nas je nostalgija modnih filmova. Pored vanvremenskih klasika koji su nam vrlo dobro poznati, čini se da uskoro stiže još jedno umetničko delo koje će postati apsolutni must watch. Ovog puta vratili smo se u doba renesanse kroz vanserijske portrete Jhona Singera Sargenta. Ubrzo, očekuje nas kinematografski spektakl, John Singer Sargent: Fashion and Swagger, koji će vas uvesti u glamurozni, i u umetnikovim očima skandalozni, svet mode.

The artist

John Singr Sargent bio je američki slikar italijanskog porekla, koji je obeležio čitavu epohu svojim umetničkim stvaralaštvom. Pomenuti umetnik naručito je bio prepoznatljiv po svojim delima portretne umetnosti, te je važio za jednog od najveštijih slikara svog doba. Svoj X faktor ispoljio je kroz autentične swagger portrete. U toku samog čina slikanja poznati unetnik imao je neverovatan uticaj na subjekte koje oslikava. Sargentova klijentela definitivno se mogla okarakterisati imućnom, međutim on je bio taj koji je stvarao celokupnu umetničku i kreativnu direkciju svojih dela. Transformisao je platno kroz osobu koja sedi prekoputa, uz svoju modnu i umetničku prizmu. Način ekspresije pomenutih dela u Sargentovo vreme bio je i više nego kontroverzan, dok danas prevazilazi sve društvene norme i pedstavlja apsolutno remek-delo.

 

Međutim, koji je to modni talenat koji je poznati slikar posedovao? Kroz većinu svojih umetničkih dela, slikar bi u potpunosti izmenio odevnu kombinaciju subjekta. U ovakvim situacijama do izražaja je dolazio neizostavni modni smisao ovog velikana. U mnoštvo navrta Sargent je od nule dizajnirao i menjao odeću koja je osoba preko puta nosila. Svojim modnim kreacijama i dezenima prenetim na platno, umetnik je rušio tadašnje društvene barijere i norme.

Trenutnu izložbu remek-dela ovog velikana možete posetiti unutar odaja Tate Britain galerije u Londonu.

The movie itself

Film pod nazivom John Singer Sargent: Fashion and Swagger sprovešće nas kroz umetnikovu prizmu i pogled na stvaralaštvo, portretalnu umetnost, modu i dizajn. Upcoming must watch osvrnuće se na uticaj koji je umetnikov rad imao na savremeno doba. Igrom slučaja, neki od kadrova pomenutog filma snimani su i u ateljeu uvaženog slikara uz prisutnost arhivskih modnih komada njegovih klijenata. Većinski deo filma sniman je unutar bostonskog Museum of Fine Arts-a uz koji će biti prezentovano preko 50 umetničkih dela ovog genija.

Pomenutu modnu i umetničku kinematografsku senzaciju imaćete prilike da gledate unutar bioskopa širom zemaljske kugle, od šesnaestog aprila.

/@milo.dickinson /
/@milo.dickinson/
Učitati još
Zatvori