Izložba „Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma“: Sećanje na nezaboravne uloge legendarnog glumca
Izložba „Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma“: Sećanje na nezaboravne uloge legendarnog glumca

Izložba „Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma“: Sećanje na nezaboravne uloge legendarnog glumca

Ime Nebojše Glogovca tokom njegove bogate i raznovrsne karijere postalo je sinonim za neiscrpan glumački talenat i strast prema glumačkom zvanju. Njegovo prisustvo na sceni ostavilo je traga u svima koji su imali prilike da ga gledaju na pozornici u nekoj od mnogobrojnih zapaženih uloga. Iako su njegove filmske izvedbe ostale upamćene kao neke od najupečatljivijih u istoriji srpskog filma, Nebojša Glogovac tokom cele svoje karijere ostao je veran pozorišnim daskama. Publika koja je imala tu privilegiju da pred sobom gleda njegove maestralne transformacije, pamtiće energiju i život koji je unosio u svakog lika.

Na petu godišnjicu od smrti glumca, Muzej pozorišne umetnosti priređuje jedinstvenu izložbu naziva Nebojša Glogovac (1969-2018) iz pozorišnog albuma.

Od mladog glumca do ikone JDP-a

Nebojša Glogovac svoje prve glumačke angažmane u pozorištu ostvario je na drugoj godini studija glume na Fakultetu dramskih umetnosti. Tada je pozvan da igra u komadu Velika pljačka u režiji Dejana Mijača.

Stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta Nebojša Glogovac postao je 1996. godine. Na čuvenim scenama pozorišta na Cvetnom trgu Glogovac je zabeležio neke od svojih najzapaženijih uloga. Sve je počelo ulogom serdara Nike Đurova u predstavi Lažni car Šćepan Mali (1993). Glogavac je ovde odigrao i svoju poslednju predstavu – Hamleta, a ulogu u čuvenom Šekspirovom delu mnogi smatraju njegovim najvrsnijim radom.

Izložba u Muzeju pozorišne umetnosti posvećena je predstavama koje je Glogovac igrao u matičnom pozorištu, JDP-u, njih ukupno 20, ali i zapaženim ulogama koje je ostvario u predstavama drugih teatarskih kuća. Atelje 212, Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu i Pozorište „Boško Buha“ samo su neka od pozorišta za koje je Glogovac zaigrao i čiju je istoriju ispisivao upečatljivim i nezaboravnim glumačkim dostignućima.

U prilog Glogovčevom nenadmašnom talentu govore i brojne nagrade koje je dobio tokom svoje bogate karijere. Nebojša Glogovac dobitnik je skoro svih pozorišnih priznanja koja se dele kod nas i u regionu. Za ulogu Ivana u predstavi Hadersfild osvojio je osam prestižnih nagrada – među njima Sterijinu i nagradu „Miloš Žutić“.

Glogovcu je posthumno dodeljeno priznanje za životno delo „Dobričin prsten“.  Tri godine nakon njegove smrti, Jugoslovensko dramsko pozorište je ustanovilo pozorišnu nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca, koja se dodeljuje 3. aprila, na dan ovog teatra.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori