Filmski maraton: Za sve ljubitelje fotografije
Filmski maraton: Za sve ljubitelje fotografije

Filmski maraton: Za sve
ljubitelje fotografije

Ljubitelji fotografije su velike estete. Zbog toga, biranje adekvatnog filma za njih predstavlja još veći izazov. Zbog toga smatramo da je vreme, da se nakon mnogobrojnih filmskih maratona koje smo predlagali na našem portalu, fokusiramo i na sve one kojima je fotografija u filmu i sama estetika filma bitnija od radnje. Verujemo da ste, ukoliko spadate u velike ljubitelje fotografije, verovatno veoma skeptični povodom našeg današnjeg izbora. U to ime se nadamo da vas nećemo razočarati.

American Beauty (1999)

Ovaj film važi za jedan od naplodosnijih kada je reč o filmskim nagradama. Davne, 1999 film je na samom početku imao veoma slabe komentare kritike, danas on važi za jedan od onih filmova kojima se uvek vraćamo. Reditelj, Sam Mendes, film American Beauty kreirao je u stilu trendova koji su tada vladali. Direktor fotografije u ovom filmu je i dobitnik Oskara, Conrad Hall. Poznat po radu na nekim od najpopularnijih filmova nastalih šezdesetih godina u Holivudu. O specifičnosti njegovog rada svedoči i zvezda koju je dobio na Hollywood Walk of Fame.

Sam film važi za jedan od onih koji poseduju niz kadrova vrednih pažnje, a u njima vlada upečatljiva crvena boja. Sa druge strane, tu je i jedan od aktera koji snima video kamerom sve što se dešava u njegovom okruženju, sa kojim se ljubitelji fotografije mogu lako poistovetiti. Što se radnje tiče, oni koji cene dobre kritike savremenog društva, definitivno bi trebalo da pruže šansu ovom filmu.

Blow-Up (1966)

Film Blow-Up važi za kultni film iz šezdesetih godina. Interesantna činjenica je da je reditelj ovog filma, Michelangelo Antonioni poreklom iz Italije i da je ovaj film zapravo njegov prvi film na engleskom jeziku. Za ovaj film kažu da poseduje dve veoma bitne stavke, Antonioni nije cenio samo karakterizaciju likova koja je u ovom filmu savršena. Tu su i kadrovi od kojih se mnogi do danas pamte. Radnja filma prati mladog fotografa, bogatog i ciničnog koji će na kraju da spozna svoju životnu „besmisao“. Sam film je odličan predlog za sve one koji su zainteresovani za prikaz šezdesetih godina. Vreme psihodeličnih droga, aristokratskog društva i početaka modne fotografije i prvih fotosešna.

Sjajna kadrovska rešenja, odlični komentari kritike kada je reč o sveobuhvatnom delu i priča koju ne smete da propustite.

2046 (2014)

Ovaj film, poslednji je u nizu nastavak kineske trilogije. Čuveni reditelj, Kar-Wai Wong poznat je po svojim stilski savršenim filmovima bez obzira da li je reč o zvuku, fotografiji ili scenariju. Žanru film odgovora sci-fi romansi, a upravo ta mešavina čini ga i do danas filmskim ostvarenjem vrednim pažnje budući da su dosadašnje SF-romanse mnogo pliće predstavljeni. Iako za razliku od prethodnih filmova, ovaj nema nikakve veze sa akterima koji se bave fotografijom ili filmom, samo ostvarenje ali i reditelj vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Foto: IBDb

Učitati još
Zatvori