Višestruko nagrađivani film „Anatomy of a Fall“ stiže u domaće bioskope: Imamo datum
Višestruko nagrađivani film „Anatomy of a Fall“ stiže u domaće bioskope: Imamo datum

Višestruko nagrađivani film „Anatomy of a Fall“ stiže u domaće bioskope: Imamo datum

Od 18. aprila predstojeće 2024. na repertoaru domaćih bioskopa naći će se najbolji evropski film godine Anatomy of a Fall (Anatomija pada), čiju režiju potpisuje Justine Triet.

Francuski film Anatomy of a Fall trijumfovao je na dodeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu. Pored glavne, ostvarenje rediteljke Justine Triet osvojio je još četiri nagrade, čime je obeležio ovogodišnje “evropske Oskare”, kako se nagrada Evropske filmske akademije često naziva.

Uz nagradu za najbolji evropski film u poslednjih godinu dana, nagrade su dobili i Juliet Triet za režiju, odnosno Arthur Harari za scenario. Glumica Sandra Hüller za svoju maestralnu izvedbu, kako su je opisali mnogi kritičari, nagrađena je u kategoriji najbolje vodeće ženske uloge.

Hrvatski reditelj i glumac Juraj Lerotić bio je nominovan u kategoriji za otkriće evropskog filma, no nagrada je ipak pripala rediteljki Molly Manning Walker za film How to Have Sex, koji je beogradska publika mogla da pogleda na minulom FAF-u, a koji se trenutno prikazuje u domaćim bioskopima.

Anatomy of a Fall prethodno je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu ranije ove godine, a regionalnu premijeru imao je na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je putovao i do Zagreba, Herceg Novog i Ljubljane.

U distribuciji MCF-a stiže i biografska drama The Promised Land za koju je najpoznatiji danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023, koji će domaća publika moći da pogleda od maja meseca 2024 godine. Film je poneo nagradu i za najbolju kameru Evrope koja je pripala Rasmusu Videbæku, kao i za najbolji kostim, Kicki Ilander.

Foto: MCF MegaComFilm

Učitati još
Zatvori