Objavljen program 29. FAF-a: Izdvajamo favorite
Objavljen program 29. FAF-a: Izdvajamo favorite

Objavljen program 29. FAF-a:
Izdvajamo favorite

Odobrojavanje je uveliko u toku, a sada raste i uzbuđenje – Festival autorskog filma se bliži, kada će u periodu od 24. novembra do 1. decembra filmska publika u Beogradu moći da uživa u vrsnim ostvarenjima svetske kinematografije. Na bioskopska platna prestonice dolaze istaknuti naslovi koji su tokom godine privkli pažnju na regionalnim i svetskim festivalima. Tako 29. FAF otvara novi film Vladimira Perišića, Lost Countryveć pohvaljen među publikom i kritikom na Sarajevo Film Festivalu, gde je imao regionalnu premijeru.

Sa bogatog programa ovogodišnjeg izdanja izdvajamo favorite koje treba da pogledate.

U žutoj čauri (eng. Inside the Yellow Cocoon Shell) r. Pham Thien An

Sa nagradom iz Kana na FAF stiže vijetnamsko ostvarenje U žutoj čauri (eng. Inside the Yellow Cocoon Shell) autora Fam Tjen Ana snažnog vizuelnog identiteta i emotivnog izraza. Tjen nevoljno odlazi u svoje rodno mesto kako bi se pobrinuo za telo svoje snaje, koja je poginula u nerazjašnjenoj saobraćajnoj nesreći, i zbrinuo njenog sina. Susreti koje doživljava na putu rasplamsavaju potisnute uspomene i zabranjene želje.

Hir (eng. Grace / rus. Блажь) r. Ilya Povolotsky 

Izuzetno atmosferski film Hir prati stari kamper koji putuje kroz mračnu rusku provinciju, prevozeći tinejdžerku, njenog oca i dotrajali filmski projektor. Dugo lutaju kroz jezive slikovite predele. Kada se upute ka severu, njihov svet, stisnut u skučenom prostoru kampera, konačno eksplodira. Autor filma biće gost festivala.

Ekskurzija, r. Una Gunjak

Publika će u okviru takmičarskog programa moći da pogleda i film Ekskurzija autorke Une Gunjak, koja će biti gošća ovogodišnjeg FAF-a. Ovaj film priča priču tinejdžerke iz Sarajeva koja tokom “bezazlene” igre „istina ili izazov“ tvrdi da je imala prve seksualne odnose. Upletena u sopstvene laži, ona izmišlja trudnoću i izaziva kontroverzne događaje koji izmiču kontroli. Film je na festivalu u Lokarnu osvojio posebno priznanje.

Seljani (eng. The Peasants) r. DK Welchman, Hugh Welchman

Od kreatora filma S ljubavlju, Vinsent (eng. Loving Vincent) na FAF dolazi poljski kandidat za Oskara, ostvarenje Seljani. Seljanka Jagna je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu, uprkos njenoj ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te mora da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Kako se kresnuti (eng. How to Have Sex) r. Molly Manning Walker

Nagrađen u Kanu i na upravo završenom Zagreb Film Festivalu film Kako se kresnuti prikazuje tri tinejdžerke balansiraju seksualni život, alkohol, stara i nova prijateljstva tokom euforičnog raspusta na grčkom ostrvu poznatom po žurkama.

Srce, r. Gvozden Ilić 

Po scenariju Vide Davidović, a u režiji Gvozdena Ilića u selekciji Hrabri Balkan biće prikazan film Srce. Devojka luta gradom kako bi vratila svoje srce i odnela ga svom dečku. Međutim, postoji jedan problem: njeno srce je prestalo da kuca, stoji u sinopsisu filma.

Kraljevstvo životinja (eng. The Animal Kingdom) r. Thomas Cailey

Svetom vladaju mutacije koje postepeno pretvaraju ljude u životinje. Fransoa čini sve što je u njegovoj moći da spasi svoju ženu koja ima ovu misterioznu bolest. Sa Emilom, njihovim šesnaestogodišnjim sinom, on kreće na misiju koja će zauvek promeniti njihove živote.

Nostalgija (eng. Nostalghia) r. Andrei Tarkovsky

Povodom 40 godina od od premijere filma FAF će prikazati restaurisanu verziju Nostalgije, remek-dela Andreja Tarkovskog, u 4K rezoluciji. Sumirajući svoj rad na Nostalgiji Andrej Tarkovski je zapisao: „Svi moji filmovi, na jedan ili drugi način, govore o tome da ljudi nisu usamljeni i napušteni u kosmosu, već da su bezbrojnim nitima povezani sa prošlošću i budućnošću; da svaki čovek, živeći svoj život, dodaje jednu nit koja ga povezuje sa celim svetom, zapravo sa celokupnom povešću čovečanstva“.

Kopenhagen ne postoji (eng. Copenhagen Does Not Exist) r. Martin Skovbjerg 

Film Kopenhagen ne postoji govori o mladoj ženi koja je nestala bez traga. Tri meseca kasnije njen momak pristaje na neobičan zahtev: da ostane zaključan u stanu sa devojčinim ocem koji će ga ispitivati. Film je zasnovan na romanu Sander, norveškog pisca Terjea Holteta.

Foto: FAF Press

Učitati još
Zatvori