Počinje 52. FEST: Koje sve autore gledamo na festivalu?
Počinje 52. FEST: Koje sve autore gledamo na festivalu?

Počinje 52. FEST: Koje sve autore
gledamo na festivalu?

Projekcijom filma dvostrukog oskarovca Alexandera Payna, Bartonova akademija započeće 52. FEST, jedna od najznačajnijih filmskih revija u zemlji i regionu. Pored ostvarenja Bartonova akademija publika će imati priliku da pogleda i rediteljski debi glumca Radivoja Raše Bukvića. Reč je o kratkometražni film Još jedan dan u kom je ulogu ostvarila Mira Banjac. Posetioci 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, uživaće u čak 108 filmova. FEST je ostao veran žanrovskoj raznolikosti. Stoga, i ove godine u festivalskoj selekciji su se našle drame, trileri, dokumentarni, kratki, akcioni, biografski, horor, istorijski i animirani film, ratne drame, ali i romantične komedije.

Čak 108 filmova na šest beogradskih lokacija

Tokom deset dana festivala biće prikazani filmovi iz šezdesetak zemalja. Od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST-a.

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina Gala by Knjaz Miloš, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Festovski program prikazuje se na šest beogradskih lokacija od mts Dvorane, preko Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra do Jugoslovenske kinoteke, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija.

Koje autore gledamo na 52. FEST-u?

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove autora: Alexander Payne, Aki Kaurismäki, Sofia Coppola, Roman Polański, Woody Allen, Fernando Trueba, Álex de la Iglesia. Biće prikazani i filmovi nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Kao i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Yuriy Bykov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara Bartonova akademija Alexandera Paynea, Zona interesa Jonathana Glazera, Anatomija pada Justine Triet sa Sandrom Hüller – dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, Dečak i čaplja čiji ja autor Hayao Miyazaki koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim Četiri ćerke rediteljke Kaouther Ben Hanije nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film. Tu si i: Gospodar Yuriya Bykova, dokumentarac Uspon i pad Džona Galijana sa Penelope Cruz, Naomi Campbell i Kate Moss, te Zelena granica Agnieszke Holland (Nagrada žirija na festival u Veneciji), Ja kapetan Mattea Garronea – nominovan za Oskara za najbolji strani film, Eskort Lukasa Nole, Dok ne istekne vreme Liliane Cavani, Sećanje Michela Franca i još mnogo toga.

52. FEST
Bartonova akademija
52. FEST
Svi mi stranci
52. FEST
Sećanje

Sanjari nakon 20 godina ponovo na FEST-u

Nikako ne treba izostaviti ni film Sanjari Bernarda Bertoluccija, koji je nakon 20 godina ponovo na FEST-u (prikazan 2004.) sada restauriran u 4K koji gledamo u okviru selekcije FEST klasik.

Od glumaca sa nama bližih područija gledaćemo poslednje bravure Radka Poliča i Žarka Lauševića, ali i uloge: Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina Jasne Đuričić, Nikole Djurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih.

Gde se mogu kupiti ulaznice?

Prodaja ulaznica za 52. FEST odvija se na blagajnama dvorana u kojima se FEST održava: MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom omladine, Jugoslovenska Kinoteka, Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija, kao i online na sajtu tickets.rs (za filmove koji se prikazuju u MTS Dvorani), efinity.rs (za filmove koji se prikazuju u Domu omladine) i cineplexx.rs (za filmove koji se prikazuju u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija), kao i putem aplikacija za mobilne telefone Cineplexx i Efinity.

Cene ulaznica su od 400 do 600 dinara, dok je cena ulaznica za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Radna vremena blagajni dostupna su na oficijalnom sajtu festivala. 

Foto: @fest_belgrade / CEBEF/ FEST promo/ Taramount Film

Učitati još
Zatvori