Save the date: Znamo kada počinje 52. FEST
Save the date: Znamo kada počinje 52. FEST

Save the date: Znamo kada počinje 52. FEST

Poslednja nedelja februara tradicionalno je rezervisana za jedan od najvećih filmskih festivala u našoj zemlji. Tako će biti i u 2024. godini – 52. Međunarodni filmski festival FEST održaće se od 23. februara do 3. marta 2024. širom bioskopskih lokacija u Beogradu.

Na društvenim mrežama festivala za sada je objavljen samo datum održavanja, pa tako još uvek čekamo detalje o programu i filmovima koje ćemo moći da pogledamo naredne godine. Ovogodišnji, 51. FEST pod sloganom Strast života bio je posvećen čuvenom italijanskom reditelju Federiku Feliniju, povodom 30. godišnjice od njegove smrti.

Prethodno izdanje festivala ostaće upamćeno, između ostalog, i po svetskoj premijeri filma Ovuda će proći put, koji je na 51. FEST-u odneo nagradu publike za najbolji evropski film u glavnom takmičarskom programu. Debitantsko ostvarenje mlade rediteljke Nine Ognjanović nakon toga je zabeležilo brojne uspehe na domaćim i stranim filmskim festivalima, a ove jeseni je film počeo sa prikazivanjem i u domaćim bioskopima.

Međunarodni filmski festival FEST prvi put je održan u januaru 1971. godine, a podnaslov festivala je glasio Hrabri novi svet. Prvo izdanje otvoreno je projekcijom filma Meš, američkog reditelja Roberta Altmana. Tokom godina, FEST je postao jedna od najznačajnih filmskih, ali i kulturnih u Beogradu. Svake godine publika je u prilici da u okviru nekoliko programskih selekcija pogleda odabrana ostvarenja domaćih i svetskih autora koja su se posebno istakla kako upečatljivim temama, tako i jedinstvenim pristupom filmskoj formi. Ujedno, FEST pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje sa mladim stvaraocima domaće kinematografije.

Foto: Merch HÜSEY / Jake Hills (Unsplash)

Učitati još
Zatvori