Matteo Garrone u mećavničkoj idili: Proslavljeni italijanski reditelj ponovo u Srbiji sa filmom koji je nominovan za Oskara
Matteo Garrone u mećavničkoj idili: Proslavljeni italijanski reditelj ponovo u Srbiji sa filmom koji je nominovan za Oskara

Matteo Garrone u mećavničkoj idili: Proslavljeni italijanski reditelj ponovo u Srbiji sa filmom koji je nominovan za Oskara

Nominacije za nagradu Oskar objavljene su s velikim iščekivanjem, a među nominovanima se našao i Matteo Garrone, proslavljeni italijanski reditelj. Vest o ovoj prestižnoj nominaciji sustigla ga je na još jednom prestižnom filmskom festivalu – Kustendorfu. Naime, Matteo Garrone je gost ovogodišnjeg, 17. Kustendorfa koji se trenutno održava u Drvengradu na Mećavniku.

Ponovo u Srbiji

Podsetimo, ovo nije prvi put da Garrone dolazi na Mećavnik. Njegova prethodna poseta Kustendorfu bila je 2016. godine kada je predstavio film Tale of Tales u kome su uloge ostvarili Salma Hayek, Vincent Cassel, John C. Reilly…Projekcija ovog ostvarenja otvorila je tadašnji festival.

Drvo života za buduća dela

Film Ja, kapetan (Io Capitano) svečano je otvorio 17. Kustendorf, a svemu je prethodio dolazak proslavljenog reditelja na festival, gde ga je, tradicionalno dočekao Emir Kusturica. Ja, kapetan prikazuje se u okviru Savremenih tendencija. Na svečanom otvaranju, Kusturica je Garroneu uručio nagradu Drvo života, jedinstvenu nagradu koja se vezuje za ovaj festival, a koja se odnosi na buduća dela, odnosno ona koja će umetnik tek stvarati. Pored projekcije filma, Garrone je održao i radionicu za studente.

Matteo Garrone
Matteo Garrone/Đorđe Kojadinović/ Kustendorf
Matteo Garrone
Matteo Garrone/Đorđe Kojadinović/ Kustendorf

Ja, kapetan

Podsetimo, film je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojio Srebrnog lava za najbolju režiju, dok je Seydou Sarr osvojio nagradu Marcello Mastroianni za mladu nadu. Usledila je i nominacija za nagradu Oskar u kategoriji za Najbolji međunarodni film. Režiju potpisuje Matteo Garrone, koji je ujedno koscenarista i koproducent filma.

Ja, kapetan epska je priča o dečaku tinejdžeru koji, zajedno sa svojim rođakom, odlučuje da napusti Dakar i Senegal da bi se probio do Evrope. Priča o Sejduu i Musi savremena je odiseja u kojoj protagonisti moraju da prevaziđu niz prepreka. U tom procesu transformišu se iz ljudskih bića u robu i u životinje, sve dok Sejdu ne postane heroj. Ova veličanstvena avantura vodi nas kroz opasnosti pustinje i mora, kroz višeznačnosti i kontradiktornosti ljudskih bića. Tokom avanture, snovi, nade i ambicije glavnih junaka pretvaraju se u borbu za opstanak, ne ostavljajući prostora za metanisanje.

Slogan 17. Kustendorfa je Not survaillance, cinematography!, a pored gostovanja Mattea Garronea, Mećavnik će posetiti Edoardo De Angelis, Vladimir Perišić, Giacomo Abbruzzese…

Кroz ovogodišnju retrospektivu, obeležavaju se stogodišnjice nastanka filma Pohlepa, rođenja filmskih velikana Marcella Mastroiannija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, naći će se 17 filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Foto: Đorđe Kojadinović – Kustendorf/ Instagram @kustendorf.filmfestival

Učitati još
Zatvori