Saznali smo: Ove premijere domaćih filmova nas očekuju na predstojećem FEST-u
Saznali smo: Ove premijere domaćih filmova nas očekuju na predstojećem FEST-u

Saznali smo: Ove premijere domaćih filmova nas
očekuju na predstojećem FEST-u

FEST predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih filmskih festivala u regionu. Upravo zbog toga, zauzima posebno mesto na mapi kulturnih dešavanja, te predstavlja poseban događaj za sve ljubitelje filma, bilo da su u svetu kinematografije profesionalno ili istinski uživaoci sedme umetnosti. Ovogodišnji, 52. FEST održava se od 23. februara do 3. marta. Nakon što smo saznali da je Beogradski pobednik pripao Želimiru Žilniku, te videli ovogodišnji vizual festivala na kome su prikazane legende jugoslovenskoog i srpskog filma, polako počinjemo da saznajemo i koja ostvarenja će biti deo ovogodišnjeg festivalskog programa. Najavljene su tri domaće premijere nagrađivanih reditelji mlađe generacije, a u nastavku donosimo detalje.

Koje tri domaće premijere gledamo na 52. FEST-u?

Festivalskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na festivalu, od toga su tri filma u takmičarskom programu FEST-a. Premijere koje nas očekuju su: Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića (24. 02.), Jorgovani Siniše Cvetića (27. 02.) i Za danas toliko Marka Đorđevića (01. 03.).

Radnička klasa ide u pakao, Mladen Đorđević

Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 (“Made In Serbia”) i 2020 (“Sumrak u bečkom haustoru”) gledali na ovom festivalu, sada se vraća koprodukcijom “Radnička klasa ide u pakao” koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija. Đorđević je režiser i scenarista mračne drame o grupi bivših radnika koja nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom.

U filmu igraju: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić…

Prema oceni kritike, Đorđević i novim filmom ostaje veran svom duboko maštovitom i mračan stilu.

Radnicka klasa ide u pakao
Radnicka klasa ide u pakao

Jorgovani, Siniša Cvetić

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić na FEST-u predstavlja svoj drugi celovečernji film Jorgovani koji oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas. Glavni junaci Jorgovana su Katarina i Igor, glumci koji su zajedno i na ekranu i van njega. Zaneseni sevanjem bliceva i ogluveli od aplauza, oni se, iako nerazdvojni, dugo nisu ni čuli ni videli, sve do dodele nagrada za najbolju seriju godine. Na fešti gde će se okupiti cela ekipa, postaće jasno da su njihovi životi veća melodrama od one koju su snimali.

Scenario je napisao David Jakovljević, a uloge su odigrali: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

 

Jorgovani
Jorgovani

Za danas toliko, Marko Đorđević

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film Moj jutarnji smeh (2019) Marko Đorđević na 52. FEST donosi ostvarenje Za danas toliko. U filmu čiju režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković…

Film prikazuje kako spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Za danas toliko
Za danas toliko

Foto: CEBEF/ FEST promo

Učitati još
Zatvori