Znamo koji film otvara 52. FEST – jedan je od ovogodišnjih dobitnika Zlatnih globusa
Znamo koji film otvara 52. FEST – jedan je od ovogodišnjih dobitnika Zlatnih globusa

Znamo koji film otvara 52. FEST – jedan je od ovogodišnjih dobitnika Zlatnih globusa

Nakon što smo saznali da nas na predstojećem, 52. FEST-u očekuju čak tri domaće premijere, poznato je i koji će film svečano otvoriti festival. Reč je o ostvarenju Bartonova akademija koji je režirao dvostruki oskarovac Alexander Payne. Bartonova akademija (The Holdovers) ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario. Priliku da pogleda novo ostvarenje afirmisanog američkog reditelja imaće i domaća publika u okviru jednog od najprestižnijih filmskih festivala u regionu 23. februara 2024. u MTS dvorani.

 

Radnja filma

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje David Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Uloge u filmu, koji je već ocenjen kao šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija, igraju: Paul Giamatti , Dominic Sessa, Da’Vine Joy Randolph, Carrie Preston, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan, Andrew Garman…

Bartonova akademija

Ovenčan Zlatnim globusom

Film Bartonova akademija je već nagrađen 2023. Zlatnim glubusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Paul Giamatti i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Da’Vine Joy Randolph, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla, Alexander Payne, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i finalni rez svojih filmova. Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je zaradio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za Stranputice i 2012. za Potomke, osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje: Jack Nicholson, Kathy Bates, George Clooney…

Ikona nezavisnog filma Payne rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: Sve o Šmitu iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), Nebraska iz 2013. i Smanjivanje iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

 

Foto: CEBEF/ FEST/ Taramount Film

Učitati još
Zatvori