2023 Recap: Domaći filmovi koji su obeležili proteklu godinu
2023 Recap: Domaći filmovi koji su obeležili proteklu godinu

2023 Recap: Domaći filmovi koji su
obeležili proteklu godinu

Domaći filmovi su ove godine zavredili posebnu pažnju bioskopske publike. Činjenica da je 2023. godina protekla sa tolikim brojem zapaženih domaćih naslova svakako raduje, s obzirom na to da potvrđuje razvojni trend započet proteklih par godina. Nadahnuće sa kojim je publika uživala u filmovima domaće produkcije nada su da će srpska kinematografija doživeti svoju renesansu kakvu dugo iščekujemo.

Ovo su naslovi po kojima će 2023. ostati upamćena u istoriji savremenog domaćeg filma.

Indigo kristal

Proleće je bilo u znaku debitantskog ostvarenja Luke Mihailovića Indigo kristal. Mladi autor ponudio je uzbudljiv triler i nesvakidašnji prikaz jedne generacije mladih ljudi i jedne zajednice koja stasava u savremenom društvu. Film se posebno istakao upečatljivom fotografijom, za koju su bili zaduženi Vladimir Milivojević Boogie i Vladimir Đurić. Osim toga, soundtrack za film – u izvedbi Crnog Ceraka – je privukao dodatnu pažnju i učvrstio Indigo kristal kao jedan od najgledanijih domaćih ostvarenja ove godine, ali i ukazao na nova, mlada imena domaće kinematografije – kako glumačka, tako i rediteljska.

Još jedno proleće

Beldocs je, tradicionalno, doneo u bioskope brojna uspešna dokumentarna ostvarenja, a među njima se našao i domaći film Još jedno proleće. Izrazito stilizovan, ovaj dokumentarac ponudio je dokumentarno-umetnički dokument o epidemiji variole vere koja je zahvatila Jugoslaviju 1972. godine. U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše sled događaja od prvog registrovanog slučaja do konačnog razrešenja. Ispričana iz pserpektive doktora Zorana Radovanovića, koji je i narator filma, priča predstavlja upečatljiv i autentičan prikaz medicinske i društvene borbe koja se tih meseci odigravala širom Jugoslavije. Reditelj i scenarista Mladen Kovačević tako je ponudio važan

Čuvari formule

Od premijere ovog leta na prestižnom Filmskom festivalu u Lokarnu, a onda i regionalne premijere u Sarajevu, film Čuvari formule postao je jedan od najiščekivanijih domaćih ostvarenja ove godine. Visoka očekivanja publike je, sudeći po brojkama, ispunio, s obzirom na to da je postao jedan od najgledanijih ostvarenja u domaćim bioskopima. Za svoj treći rediteljski projekat, Dragan Bjelogrlić još jednom se odlučio da na filmskom platnu oživi istorijske ličnosti i događaje. Ovog puta, vodi nas u 1958. godinu i Institut Vinča, gde profesor Dragoslav Popović (u izvedbi Radivoja Bukvića) vodi tajni projekat koji će imati dalekosežne – i čak, fatalne – posledice po njega i troje studenata sa kojima je sarađivao.

Lost Country

Festival autorskog filma ove godine otpočeo je domaćom premijerom filma Lost Country, prethodno nagrađenog u Kanu i Sarajevu. Vladimir Perišić novim ostvarenjem ponudio je ličnu perspektivu na događaje koji su se odigrali tokom druge polovine 90-ih godina u Srbiji. Politička previranja prikazana su na do sada nesvakidašnji način za domaću kinematografiju, u upečatljivoj i jedinstvenoj coming of age priči. Svoj uspeh film duguje stilski pažljivo donetim rediteljskim odlukama, pa tako posebno izvedbi mladog Jovana Ginića.

Foto: Vladimir Milivojević Boogie, Aleksandar Letić, PR

Učitati još
Zatvori