Pogledali smo „Za danas toliko“, domaći film o kom svi pričaju
Pogledali smo „Za danas toliko“, domaći film o kom svi pričaju

Pogledali smo „Za danas toliko“,
domaći film o kom svi pričaju

Film Za danas toliko premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu FEST – i oduševio gledaoce, kao i žiri. Glumica Ivana Vuković je za ulogu u ovom filmu nagrađena titulom najbolje, a popularnost filma uočena je gotovo odmah nakon premijere. Na društvenim mrežama, činilo se da svi govore o ovom filmu. Popularnost je dovela do toga da (neplanirano) bude održana dodatna projekcija, koja je u Kulturnom centru Beograda rasprodata u roku od nekoliko sati. Nakon toga, Za danas toliko dobio je i bioskopski termin koji je već danima rekordno rasprodat.

Za danas toliko

Film Za danas toliko režirao je Marko Đorđević. Poznat po filmu Moj jutarnji smeh iz 2019. godine, Đorđević je okupio impresivna glumačka imena za novi projekat. Sa nekima je i ponovio saradnju –  Filip Đurić i Ivana Vuković ponovo su bili rediteljev izbor za novi film.

Glumačkoj postavki pridružili su se i Nikola Rakočević, Goran Bogdan i Milića Jovanović. Tu je i Miona Pejaković, glumica predškolskog uzrasta kojoj je ovo prva uloga.

Naišao sam na jednu knjigu Duška Radovića i poželo da napravim scenario. Naravno nisam uspeo, ali sam u ovaj film uneo duh toga. Onda smo došli do priče koja je naizgled naivna, jednostavna, obična, ali ima toplinu, oslikava život sam. Nazvali smo ovaj film bajka o srećnim ljudima, ali tu odrednicu nisam smislio, već pozajmio: filmska kritičarka Dubravka Lakić, tako je opisala film nakon gledanja. Međutim film definitivno ima tu bajkovitost – Marko Đorđević

Šarenci i čupavci

Za danas toliko prati porodicu Šarenci, u Kragujevcu. Topli letnji dani prolaze u slow living mantri, gde se kupuje lubenica na ulici, drema na suncu i gde se prave čupavci. Čuveni kolač predstavlja simbol ujedinjenja porodice. Brat Vasa (Nikola Rakočević) dolazi iz Beograda u posetu sestri Višnji (Ivana Vuković) i njenoj porodici. Njihova ponovno okupljanje podsetnik je svima da uspore i povežu se kroz neobavezne razgovore i razmenu poklona.

Sreća je u malim stvarima i one se slave glasno i demonstrativno. Višnjin brat Moca (Filip Đurić) uzima nekoliko dana odmora sa posla – a za tu priliku ima i posebnu, odmor majicu. Ne pridaje se previše značaja tome da se objasni ko je majka mlade Marte (Miona Pejaković). Brat i sestra, Višnja i Moca, žive zajedno, a Vasa ih posećuje kada ode iz Beograda. Moca je samohrani otac i lekar – njegov lik je kompleksan, a Đurić ga je maestralno izneo.

Lepota življenja

Letnji dani provode se baš onako kako treba i kako ih pamtimo iz detinjstva. Nigde se ne žuri, strpljivo se čeka da se čupavci ohlade. Kada u posetu Šarencima dođe Vanja (Milica Jovović), ćerka kuma Duška (Goran Bogdan) koja u Kragujevcu polaže prijemni, nastaje i niz šarmantnih i duhovitih situacija. Moca obnavlja znanje iz vožnje i porodični auto konačno izlazi iz garaže. Sve to prati pas Kuliša, veran porodični drug.

Hemija između glumaca je izvanredna, a gluma potpuno prirodna. Na momente, imamo osećaj da gledamo kasete porodičnog života, a ne glumce koji prate scenario. Više puta tokom filma pomislili smo (i nadali se) da su neki momenti improvizovani – toliko su iskreni i dirljivi. Iako prepun komičnih momenata, Za danas toliko je film koji krije i dublju poruku.

Likovi kriju određenu melanholiju i imaju svoju tugu i probleme. Ali, to je prikazano taman onoliko da filmu da kompleksnost, a da ne skrene pažnju sa njegove suštine. A ona je – usporiti, uživati u prirodnosti tako unikatnoj za porodična okupljanja. Ako smo danas stigli samo da nađemo dobru lubenicu i bliske ljude obradujemo kolačima iz detinjstva, uradili smo dovoljno. And that’s enough for now.

Foto: IMDb / Instagram (@za_danas_toliko)

Učitati još
Zatvori