YZYSZN9: Kako je Kanye okupio najznačajnija lica modne industrije na jednom mestu
YZYSZN9: Kako je Kanye okupio najznačajnija lica modne industrije na jednom mestu

YZYSZN9: Kako je Kanye okupio najznačajnija lica modne industrije na jednom mestu

Red nekonvencialnih izgleda modela, red cut-out komada i za više brojeva većih čizama, red dečjeg crkvenog hora i pomirljive duhovne muzike – YZYSZN9.

Tekst smo mogli da počnemo i ovako: Red zagađenog zemljišta o kojem znamo manje nego o stanju zemljištu na Marsu, red elegičnih priča o besomučnoj filozofiji poslovanja unutar modne industrije i red senzacionalističkog narativa masovnih medija – YZYSZN9.

„I’m not out of control,

I’m just not in they control“ – Saint Pablo, Ye

Yeezy season approaching

Pripremljena za nekoliko nedelja, realizovana za dan – Yeezy Season 9 revija u Parizu na trenutak se pretvorila u sveučilište Kanye Westa. Ekološka i socijalna kriza današnjeg društva, upiranje prstom i istovremeno okretanje glave od problema mentalnog zdravlja i podsticajna uloga masovnih medija koja navodi na lažan put formiranja javnog mnjenja samo su deo govora neprikosnovenog vizionara koji je održan neposredno pred početak glavnog programa. Revijom su vladali gospel, naježena koža i serija vanzemaljskih komada. Kolekcija je kreirana u saradnji sa dizajnerom Shayneom Oliverom, a manifestovana pod stilskom direkcijom Christine Centenera.

This is like a movie, but it’s really very lifelike

Nepoverljiv odnos kvazi modnih kritičara prema dizajnima Kanye Westa kao i negodovanje njegovog prozorljivog uticaja unutar modne industrije, upravo su poljuljani jer je Yeezy Season 9 revija na jednom mestu okupila najmoćnija imena u branši. Filmski prizor – Anna Wintour, John Galiano, Demna i Ye neopterećeno razgovaraju u minutima pre prvih akustičnih zvukova hora. Reviji su prisustvovali i doskorašnji kreativni direktor modne kuće Burberry, Riccardo Tisci i decenijski prijatelj i kolega gospodina Westa, kreativni direktor francuskog brenda Givenchy, Matthew M. Williams, kao i osnivač ultimativne streetstyle etikete Vlone, Jabari Shelton poznatiji kao ASAP Bari. 

Improvizovanom pistom prošetala je Amelia Gray kojoj smo uveliko predviđali ulazak u high fashion industriju, revolucionarka Michèle Lamy i nezaobilazan supermodel Naomi Campbell koja je ujedno i zatvorila reviju. Završnica referentnu tačku pronalazi u statičnoj revijskoj koreografiji Yeezy Season 3 „kulturološkog fenomena“ u Madison Square Garden areni.

Modni glasnogovornik i muzički genije svojim ostvarenjima banalizuje ceo jedan poredak i narušava već poljuljane osnove našeg socijeteta. Natpisom na majici poput White Lives Matter javno kritikuje ukorenjena shvatanja i poziva na širenje kritičkog mišljenja. Pomeren medijski fokus i površna interpretacija zadnje strane majice, u mračnu senku stavili su prednji deo sa likom pape Jovana Pavla Drugog koji se zalagao za uspostavljanje povoljnijih odnosa sa drugim verskim zajednicama, te je bio prvi koji je kročio u džamiju i sinagogu. Na prednjem delu majice pored papinog lika stoji natpis Seguiremos Tu Ejemplo, što u prevodu znači Pratićemo tvoj primer. 

Kanye je još jednom testirao hipotezu o naglašavanju negativnog diskursa u medijima o kojem je govorio neposredno pred početak revije.

Ukoliko ste nakon čitanja članka poželeli da pogledate ceo YZYSZN9 događaj, ispratite video u nastavku teksta. Savetujemo da ne premotavate snimak iako revija zvanično počinje tek nakon šezdesetog minuta.

Foto. Instagram

Video. Youtube

Zatvori