Gde Gucci krije Toma Forda?
Gde Gucci krije Toma Forda?

Gde Gucci krije Toma Forda?

Nedelja mode u Milanu (u nastavku MFW) je u punom jeku, а mi smo konačno dobili odgovor na pitanje kako izgleda Gucci posle Alessandra Michelea, а pre novog kreativnog direktora Sabata De Sarnoa čija je prva kolekcija za italijansku modnu kuću najavljena za proleće 2024. godine – paizgleda kao da negde u svom dizajnerskom studiju krije Toma Forda.

Modni kritičari postavili su hipotezu o eklektičnoj reviji koja objedinjuje dva najznačajnija poglavlja brenda nakon porodičnog monopola nad kreiranjem kolekcija i kultnih Gucci komada – seksi minimalističku Tom Ford eru i maksimalistički haos Alessandra Michelea.

Ipak, Gucci kolekcija za sezonu jesen/zima ’23 jarkim koloritom i ponekim prenaglašenim komadom uistinu asocira na Michelea, međutim odustvo napadnog layeringa, implementiranje „smirenih“ formi i dobro poznata transparetnost Toma Forda zaista nas vraća u period devedesetih i početak dvehiljaditih kada je Tom zajedno za modnim fotografom Mariom Testinom i tadašnjom stilistkinjom (danas pripadnicom modne aristokratije) Carine Roitfeld postavio Gucci na sam vrh.

Dok nam (čitajte meni) godinama unazad na pozadini telefona stoji Kate Moss u plavoj satenskoj košulji (Gucci Fall ’95), donosimo vam kratku rekapitulaciju revije, kao i nekoliko Gucci by Tom Ford komada koje smo identifikovali.

Kolekcija za sezonu jesen/zima 1997

Na reviji na kojoj je prikazana kolekcija za sezonu f/w ’97 dominirale su crne pantalone sa dubljim rezom na krajevim, koje smo jasno uočili skoro tri dekade kasnije

Takođe, kaput sa uveličanom krznenom kragnom i kombinacija tailored fit pantalona sa uparenim džemperom i vidljivim kaišem bili su deo gorenavedene jesenje kolekcije koju je stilizovala, niko drugi do, Carine Roitfeld.

Kolekcija za sezonu jesen/zima 1999

Velvet komadi bile su prepoznatljive Tom Ford kreacije, te nas ne čudi da su se na juče održanoj reviji pojavile upravo ljubičaste velvet pantalone nalik onima iz f/w ’99 kolekcije.

Tom Fordova transparentnost

Iako su se u Micheleovim kolekcijama pojavljivali providni dizajni topova i haljina, Tom Ford je ipak postavio temlje golih grudi i potpuno prozirnih kreacija koje neretko predstavljaju okosnicu njegovog seksi-minimalističkog pristupa. Kratak top sa prepoznatljivim Gucci motivima, doduše u crnoj boji, prvi put se pojavio na reviji za sezonu proleće/leto ’98, a nosila ga je Carolyn Murphy, jedan od ultimativnih američkih supermodela.

Horsebit & Tiger Charm Shoulder Bag

Znate već kako se kaže – najslađe za kraj. Nijednom modnom znalcu nije promakla Horsebit torba i to model koji je bezkompromisno vladao Gucci by Tom Ford erom. Takođe, detektovali smo i crnu Tiger Charm Shoulder Bag iz kolekcije za sezonu jesen/zima 2000.

Liisa Winkler

MFW je bio, najprostije rečeno, pravo osveženje i svojevrsni budilnik koji nas podseća da su svetske nedelje mode uveliko u toku. Gucci revija oživela je jedan od najznačajnijih perioda italijanskog konglomerata. Nostalgična retrospektiva i izlazak kanadske manekenke Lisse Winkler na pistu, koja se po pravilu pojavljivala i na revijama američkog dizajnera devedesetih i dvehiljaditih godina, unela je tek doziranu količinu pozitivnih predikcija da će Sabato De Sarno poput renesansnih umetnika preporoditi firentinski (nekadašnji) porodični biznis koji nije nimalo dobro prikazan u romantičnoj komediji House of Gucci.

Reditelj filma Ridley Scott porodičnu imperiju, njenu istoriju i sve komplikovanje odnose unutar iste, predstavio je u senzacionalistickom duhu kroz ljubavnu vezu, brak i bračne probleme Maurizia Gucci i Patrizie Reggiani.

@tomfordforgucci

Kako smo već najavili, reviji je prisustvovao i Asap Rocky koji je nedavno postao novo lice reklamne kampanje za Gucci Guilty liniju parfema. Reper je GG logomaniju ispoštovao… frizurom?

Foto: IMAX, Instagram

Učitati još
Zatvori