In London we trust: Nedelja mode u Londonu iz nešto drugačijeg ugla
In London we trust: Nedelja mode u Londonu iz nešto drugačijeg ugla

In London we trust: Nedelja mode u Londonu
iz nešto drugačijeg ugla

London Fashion Week važi za idealnu podlogu mladim (i onim drugim) vizionarima da svoje ekstravagantne ideje pretoče u stvarnost koji ujedno godinama unazad pruža mogućnost svim modnim buntovnicima da pronađu pripadajući stilski socijetet i izraze najmračnije delove ličnosti kroz modu. LFW je uveliko u jeku, a mi vam donosimo kratki pregled dešavanja iz nešto drugačijeg ugla.

Skepta for MAINS

Kada je sportswear upoznao formalni stil i hip hop zavladao visokom modom dobili smo Pharrella u Louis Vuitton-u i Skeptu na London Fashion Week-u. U trenutku izlaska pesme Praise the Lord gotovo svi smo pomislili da je Asap Rocky jedini modni mag sa sve linijama „my shades, Dior, my pants, velour, create, explore, expand, conquer“ neznajući da je Skepta odavno prešao nivo laičkog poznavanja modne industrije. Nakon jedne od najpoželjnijih streetwear kolaboracija sa brendom Nike koja je uzdrmala sneaker kulturu, Skepta je promenio stranu i za sopstveni brend MAINS pronašao novog partnera. Početkom godine potpisao je ugovor sa PUMOM, a sada smo imali priliku da vidimo SS24 kolekciju na Nedelji mode u Londonu. Pretty good for a rapper, right?

Kolekcija uključuje trenerke u stilu devedesetih, besprekorno krojena odela, pa i poneku kožnu motosport ideologiju, a kako je i sam Skepta naglasio ovog puta dizajnirao je komade koje želi za nekoliko decenija da pronađe u vintage radnjama. U prvim redovima na samoj reviji našli su se predstavnici britanskog kraljevstva, ali onog unutar pop kulture – supermodel Naomi Campbell i reper Stormzy.

 

 

Mowalola, Ye&Bianca

Britanska dizajnerka Mowalola laganim koracima postavlja do sada neutemeljena modna pravila, a na radar uticajnih savremenih umetnica postavio je niko drugi do Kanye West. Dok je pre samo nekoliko meseci kolekcijom dominirala njujorška streetstyle filozofija, ovog puta polazna tačka bila je sudar. Sudar automobila i sudar stilova. Mowalola je poslednjom revijom na Nedelji mode u Londonu pokazala kako izgleda uzbuđenja opasnog lifestyle i jednako problematičnog oblačenja koji ruši sve usađene norme modnog poimanja stvarnosti.

Na reviji su se čuli taktovi nove pesme Kanye Westa, a reper je sa svojom jednako modno osvešćenom polovinom Biancom Censori sedeo u prvim redovima i reklo bi se sa dozom ponosa posmatrao ceo spektakl koji se odigravao pred njim. Kolekciju je kao i obično stilizovala genijalna Lotta Volkova, a Mowalola komade ponela je i neprikosnovena Irina Shayk.

LFW

Take a bow(s) for Simone Rocha

U retrospektivi trendova za nama balletcore bio je jedan od dominantnijih stilskih pravaca koji je svoje otelotvorenje doživeo i van granica društvenih mreža. Upravo zbog toga, odjednom smo mašnice koristili i prilikom kreiranja makeup look-ova koji smo privi put detektovali upravo na Simone Rocha FW23 reviji i krstili ga u bow eyeliner trend. Ni ovog puta nismo odmakli daleko. Na Nedelji mode u Londonu dočekale su nas mašne i ruže, i to svih veličina. Iako smo najavili da će ove jeseni formal wear stupiti na scenu, kolekcije za SS24 sezonu potvrđuju da će se smena zaista dogoditi, ali sa malim zakašnjenjem. Simone Rocha je u svom prepoznatljivom maniru predstavila svoju viziju ozbiljnog oblačenja. Kolekciju je stilizovao nekadašnji kreativni direktor magazina Dazed, Robbie Spencer.

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori