Parižanke, pazite se: Žene iz Kopenhagena su naša nova modna inspiracija
Parižanke, pazite se: Žene iz Kopenhagena su naša nova modna inspiracija

Parižanke, pazite se: Žene iz Kopenhagena
su naša nova modna inspiracija

One nose Loewe i Ganni od glave do pete – a na petama (verovatno) Maison Margiela Tabi cipele. One vole neutralne, minimalističke kombinacije i različite nijanse bež boje, ali se ne ustručavaju od korišćenja upečatljivih statement aksesoara u jarkim bojama. One vole ležerne krojeve i dekonstruisane siluete, ali zadržavaju dozu ženstvenosti svojim odabirom. One su žene iz Kopenhagena – naša nova modna inspiracija, zbog kojih francuski stil i neprikosnovene Parižanke mogu da izgube svoje presto.

Proteklog meseca je u glavnom gradu Danske održan Copenhagen Fashion Week, na kojem su predstavljene kolekcije za proleće/leto 2024 tamošnjih brendova. Time je počela sezona nedelja mode, koja se sada seli u Njujorku, a potom nastavlja i u drugim modnim prestonicama. Iako Kopenhagen (još uvek) ne uživa sličnu reputaciju, sve je izvesnije da će vreme presuditi u njegovu korist. Poslednjih godina, grad postaje sve važnija modna stanica, a velikim delom su za to zaslužne upravo tamošnje žene, čiji stil pretenduje da postane “novi klasik” – odnosno, naša nova prva pomisao na nonšalantnu eleganciju, koju smo do sada asocirali sa Francuskinjama.

Kako i zašto?

Znamo da zvuči nemoguće, jer Parižanke i njihov prepoznatljiv “francuski stil” već godinama – čak, decenijama – drže monopol nad ovim modnim duhom. Zato – dozvolite da objasnimo. Ni Dankinje ne vole trendove, te njima retko robuju – ali, za razliku od Parižanki, ne zaziru od trendovskih komada kako bi uspostavile ravnotežu između savremenog i bezvremenog. Koloritom takođe retko odstupaju od ustaljene palete, pa se drže neutralnih tonova i crne, bež, sive i teget. Ipak, načinom na koji inkorporiraju jarke boje nalaze balans između jednostavnih autfita i upečatljivih aksesoara – te su razlog zbog kojeg ih sve češće biramo za izvor inspiracije. Osim toga, presudni faktor jeste njihova ideologija pri odabiru krojeva koji su često androgini, pa time predstvaljaju vizuru u budućnost ženskog oblačenja.

francuski

Foto: Instagram / Launchmetrics Spotlight

Učitati još
Zatvori