Pet stvari koje Francuskinje nikada ne bi obukle (i šta biraju da nose umesto toga)
Pet stvari koje Francuskinje nikada ne bi obukle (i šta biraju da nose umesto toga)

Pet stvari koje Francuskinje nikada ne bi obukle (i šta biraju da nose umesto toga)

Postoje određeni stilovi i modni komadi koje Francuskinje (blago rečeno) ne razumeju i ne prihvataju. Odrasle na estetici Jane Birkin i Coco Chanel – žene sa ovog podneblja imale su big shoes to fill in i tako se, decenijama unazad, gradila svojevrsna french girl estetika.

Coco Chanel je jednom prilikom izjavila: Na izlasku iz kuće pogledajte se u ogledalo i skinite jedan aksesoar viška, onda ste tek spremni za polazak.

French girl chic

Ono što pravi modnu distinkciju između Francuskinja i ostatatka planete je činjenica da znaju kako da kombinuju classic komade ali i, što je još važnije, koje odevne predmete izbegavaju da nose i uvrste u svoje modne izbore.

Francuskinje znaju da imati stila ne znači nužno praćenje najnovijih trendova, naprotiv. One se drže dobro proverenih klasičnijih formi a sve što iskače iz tih kalupa za njih je retko opcija.

Kako je Caroline de Maigret pravi prezenter francuskog stila kroz ovaj tekst ćemo koristiti njene odevne kombinacije koje su esencija french chic-a, ali i njen odgovor na trendove koje nikada neće uvrstiti u svoje modne izbore.

Šta Francuskinje nikada ne nose?

#1 Helanke / trenerke

Kako je Karl Lagerfeld jednom izjavio – Ako je trenerka vaš odabran modni komad znači da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. Toga se, generalno, pridržavaju i french girls. Koliko god da nekada žele komfor, ipak će ga zadržati isključivo za teretanu ili dan kod kuće. Nešto najležernije u čemu ćete videti Francuskinje na ulici jesu dobar jeans ili pantalone na crtu, bele patika bez natpisa i logoa i neki cute top.

#2 UGG čizme

Devojke koje neguju french girl filozofiju oblačenja UGG čizme svrstavaju u modni zločin. Ako vidite žene u Parizu da nose ovaj model čizama čvrsto verujte da su u pitanju turistkinje. Umesto ovog tipa obuće odlučiće se za čizme na malu četvrtastu štiklu i zaobljen prednji deo, nešto najsličnije modelima iz šezdesetih koje je nosila Sharon Tate. Za ravnu verziju biraju naizgled muški model cipela na pertlanje.

#3 Koledžice

Ako pitate bilo koju ženu od stila – ovakve jakne treba da ostanu tinejdžerima u američkim srednjim školama. Iako veoma popularne u modnom svetu (Virgil je ovaj model koristio kao svoj key piece u svim revijama), Francuskinje odbijaju da ih prihvate kao potencijalni modni komad u koji treba investirati. Uvek će se pre odlučiti za dobru timeless kožnu jaknu ili trench coat.

#4 Previše boja

Serija Emily in Paris i njega glavna junjakinja prikazuju sve suprotno od onoga šta je inicijalno french girl estetika (i sve ono na šta og Francuskinje odmahuju glavom). Dakle, dve boje maksimum + eventualno neki pop out u vidi aksesoara (ali retko). Boje koje dolaze u obzir su crna, bela, teget, bež, siva i svetloplava. Sve van toga predstavlja ozbiljan izlazak iz komfor zone.

#5 Logomanija trend

Jedna reč – tacky. Iako je jedna od najstarijih francuskih kuća, Louis Vuitton, svoj identitet izgradila na logomanija vizualu Francuskinje se trude da ovaj trend preskoče jer se on kosi sa svim estetskim normama na kojima počiva njihova modna filozofija. Ako se nekad i provuče ovaj trend kroz aksesoar – na njima nikad nećete videti total autfit na kojem dominira logo. Chanel torba ili šnala na kaišu will do the job. 

Foto: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori