Kojeg je roda moda?
Kojeg je roda moda?

Kojeg je roda moda?

VETEMENTS je objavio svoju novu kolekciju, postavivši muškog i ženskog modela, jedno pored drugog, u istovetne komade. Time nam je postavio jedno pitanje: Kojeg je roda moda?

VETEMENTS, kolekcija za jesen/zimu 2023.
VETEMENTS, kolekcija za jesen/zimu 2023.

Može li odeća biti rodno neutralna?

Androgino je epitet koji ćemo često sresti u opisima pojedinih kolekcija ili komada, aludirajući na ambivalnente krojeve koje mogu nositi i muškarci i žene. Narodski rečeno, to su tzv. unisex siluete. Ovaj se termin, međutim, koristi i u drugim sferama. U psihološkoj teoriji, onoj koju je koncipirala još 1970-ih Sandra Bem, androginost opisuje izraženo ispoljavanje kako femininih, tako i maskulinih crta u ponašanju. Ista je naučnica konstruisala i merni instrument pomenute karakteristike, kako bi njome ukazala da se kod ljudi može javiti različit stepen ovih opozita.

VETEMENTS, kolekcija za jesen/zimu 2023.

Da li je uopšte potrebna takva moda?

Ideja je, donekle, da će često postojati po koja maskulina osobina kod nekih žena, kao što će pojedini muškarci ispoljavati poneku femininu tendenciju. Visoka prisutnost ta dva čini da androginost bude izražena, zbog čega se neki pojedinci ne mogu isključivo svrstati ni u jedan od dva kraja kontinuuma. Samim tim, razumljivo je da postoji potreba za modnim kolekcijama koje će ponuditi „kostim“ za takav sklop ličnosti.

Saint Laurent, kolekcija za jesen/zimu 2023.
Saint Laurent, kolekcija za jesen/zimu 2023.

Ko (sme da) nosi suknju?

Sa druge nam se strane nameće pitanje da li su samo bezlični, često nemaštoviti krojevi oni koje mogu nositi oba pola. Uzdržanog kolorita i oblika, androgine kolekcije ograničavaju spektar mogućnosti. Ili je barem tako bilo do sada. JW Anderson i DSquared2 predstavili su novu rutu na Nedelji mode u Milanu, zadavši tako još jedan udarac ustaljenim normativima muškog oblačenja.

JW Anderson, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.
JW Anderson, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.

Nekoliko dana kasnije, na pariskim pistama, Kim Jones je na Dior reviji svoje muške modele obukao u suknje. U istoj modnoj sedmici, izlagao je i Saint Laurent, gde je kreativni direktor Anthony Vaccarello i eksplicitno ukazao da je postojao samo jedan cilj njegove nove kolekcije.

“I really want them [men and women] to be almost one person. So women could be the men, and the men could be the women. No difference. I want more and more to put them at the same level. No distinction.”

Anthony Vaccarello

Brad Pitt na premijeri filma "Bullet Train" u Berlinu, aprila 2022.
Robert Pattinson na Dior reviji u Parizu, januara 2023.

Kao ambasador brenda, Robert Pattinson je na gorepomenutu Dior reviju došao u suknji (no ne baš slavno izabranoj, ali o tome možemo neki drugi put). Na prošlogodišnjoj premijeri filma Bullet Train, Brat Pitt isto se tako pojavio u suknji. Bad Bunny je u editorijalu za Jacquemus ponosno nosio haljinu ove kuće. I to su samo primeri koji još uvek sveži obitavaju u našem sećanju. Kada bismo počeli da se prisećamo svih muškaraca koji su nosili ovaj komad, završili bismo u dubokim raljama modne prošlosti, gde bismo našli još više egzemplara. Toliko ih je, da bismo došli do (neočekivanog) otkrića da je suknja inicijalno bila namenjena upravo muškarcima.

Pa ako je tako, otkud to da je svojevremeno naslovnica na kojoj Harry Styles nosi haljinu od tila izazvala takvu zbrku?

Maison Margiela, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.
Maison Margiela, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.
Maison Margiela, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.
Maison Margiela, muška kolekcija za jesen/zimu 2023.

Moda kao pokretač društvenih promena

Ako se držimo inherentnih svojstava pojedinačnih krojeva, materijala ili oblika, rekli bismo da njima ništa što je prirodno dato ne uslovljava i kojeg roda „mora“ biti osoba koja ih nosi. Kako se menjaju određene vrednosti u društvu, tako i određena vrsta garderobera biva rodno predodređena. Bolje rečeno, društvene strukture u kojima se svakodnevno krećemo determinišu ono što je ponašajno, pa samim tim i modno poželjno za nosioce različitih rodnih identiteta. Tamo gde su suknje kulturološki prihvaćena odora maskulinosti, ova bi se diskusija čak učinila suvišnom. Tamo gde, pak, odevne norme proističu iz drugačijih vrednosnih sistema, komadi kao što je suknja dobijaju novo (negativno) značenje. Dobra vest je da moda ima moć da pomenute društvene strukture uzurpira, da ih okrene u drugom smeru i ponudi svima nama koji pod njih podležemo jedan nov način izražavanja. Taj novi put pokazali su nam upravo dizajneri ovog januara, predstavivši svoju alternativnu viziju. Više od uklanjanja rodnih etiketa sa odevnih komada, ovime se teži liberalizaciji svakodnevne muške mode od arbitrarno izrađenih okvira rodnih šablona.

Ludovic de Saint Sernin, kolekcija za jesen/zimu 2023.
Ludovic de Saint Sernin, kolekcija za jesen/zimu 2023.

Fotografije preuzete sa: IMAXtree

Učitati još
Zatvori