Fisherman Sandals su jedne od najtraženijih – izdvojili smo favorite
Fisherman Sandals su jedne od najtraženijih – izdvojili smo favorite

Fisherman Sandals su jedne od najtraženijih
– izdvojili smo favorite

Kada su se Fisherman Sandals pojavile pre nekoliko godina nismo bili u čudu. Setilii smo se nekoliko nepobitnih istorijskih činjenica. Ono što zovemo „ribarske sandale“ postoji od antike. Tragove čvrste funkcionalne otvorene obuće možemo naći u Starom Rimu – popularne “rimljanke”, „gladijatorke“ ili “isusovke”, ali i u Starom Egiptu. Naziv ribarske dobile su jer su ih pretežno nosili muškarci koji obavljaju zahtevne poslove – na vrućini. Ove sandale su otvorene dovoljno da noga diše, ali i čvrste i stabilne da se može hodati po neravnim i klizavim površinama.

Idealne za leto

Sačekali smo poprilično za ovaj trend koji u svetu postoji godinama. Prada chunky, Gucci jelly i mnoge druge su nam već dosadile. Sandale koje vam predlažemo postale su klasici i sasvim je bezbedno imati ih za zauvek.

Najviše razigravanja u konceptu ribarskih sandala je u materijalima, postavi, različitim unapređenjima đona kao i različitim visinama potpetice. Sve ovo čini koncept “ribarske sandale” veoma versatilnim komadom, te smo sigurni da nijednoj od nas neće biti dovoljan samo jedan par u garderoberu.

COMMAS x HEREU Fisherman Sandals

U svom bogatom istorijskom razvoju, ribarske sandale su prisutne svuda gde ima mora – dakle svuda. Od sredozemlja do dalekog istoka, putovale su isto kolliko i mornari koji su prvi globetrotteri na svetu. Kada se ponovo pojavio, ovaj trend je svuda dočekan isto – sa odobravanjem i svuda je na isti način podsećao na tradiciju.

Hereu – Pesca original fishermen sandal

Ružne sandale nisu više pravo ime za ovu obuću. Ono što nam se kod savremenih ribarskih sandala sviđa, a što datira iz najstarijeg vremena – jeste njihova zanatska superiornost. Ali i njihova lepota koja potiče od te savršenosti. Izrađene su od najfinije kože, a u svaki model je utkana specifičnost baš tog brenda i majstora.

… i varijacije na temu

Ništa ne bi moglo da postane trend, da je jednostavno preuzeto iz prošlosti. Umetnost u modi čine današnje interpretacije motiva iz manje ili više udaljenih kultura. Zašto se ne bi igrali sa savremenim bojama i teksturama kože uz zadržavanje svih kvaliteta koje nudi tradicija ručne izrade.

WALK LONDON – BUDAPEST FISHERMAN SANDAL

Kada kažemo Fisherman Sandals često neće biti dovoljno jasno jer se na ovim prostorima zatvorene kožne sandale najčešće vezuju za estetiku istočno-evropskih turista na Jadranu. Iste ideje setili su se i Walk London pa su svoj signature model nazvali Budapest. Baš zato što Mađarska nema more.

Marni – Black leather fisherman’s sandal

Trend tihog luksuza prolazi ali ne i potraga za kvalitetom. Italijanska kuća Marni je sinonim za luksuz i kada radi kolaboracije sa high street brendovima kao što je H&M. Trend fisherman sandal su ispratili u nekoliko kombinacija – jer je zanatski rađena kožna obuća i inače njihov koncept.

Marni

The Row – Fisherman woven textured-leather sandals

Minimalistički brend koji je od početka nametnuo težnju ka izuzetnm materijalima, filigranski preciznoj izradi detalja i krojeva. Ručno tkani italijanski paneli crne teksturisane kože odgovor su The Row brenda na koncept fisherman stila. Chunky gumeni đon je čini ovu sandalu urbanim tenkom.

Dr Martens – Alternativni pogled na trend

Trendovi se očitavaju i na savremenim klasicima kao što je Dr Martens. Namenjeni su pretežno mlađoj publici i svima onima koji poštuju prave vrednosti čak i u okviru alternative. Dostupni kvalitet koji se nosi na svim meridijanima, svakako nadilazi prolazne trendove.

fisherman sandals, ribarske sandale, sandale, trend, leto, moda, obuća
Dr Martens, foto: Dr Martens website
fisherman sandals, ribarske sandale, sandale, trend, leto, moda, obuća

Prada – Sporty Fishermans Sandals

Kako bismo uopšte mogli da zamislimo listu majstorske obuće bez Prada kuće. Nakon chunky komada koji je čak i najelegantnije kraljice influensa naterao da nose flat platforms, u ovoj listi smo izabrali nešto mirniji off-white vibe.

Christian Louboutin – LoubiClou studded caged leather sandals

Kada smo videli – nismo mogli da verujemo! Prema rečima iz kuće Louboutin, model LoubiClou je inspirisan jelly sandalama koje smo leti svi nosili u vodu. Nešto što je u jugoslaviji bila Jugoplastika sandala. LoubiClou se ipak umnogome razlikuje od elegancije ostalih Louboutin modela i predstavlja neku vrstu buntovničke ravne sandale sa nitnama.

Dear Frances – CORE COLLECTION Theo Sandal, Modern fisherman sandal

Nije neobično što su u mnogim brendovima Fisherman Sandals deo core, basic ili nude kolekcija. One to jesu. Jednostavne ali savršene sandale koje su za mnoge prilike kada smo ono što jesmo. Moderna sandala koja je kao skulptura, omaž dedinim sandalama koje smo voleli.

Gabriela Herst – Lynn Flat Sandal

Lynn je jedan od najpopularnijh modela brenda Gabriela Hearst jer asociraju na vintage cipele iz 70tih i uspevaju da vrate ženstvenost ovoj funkcionalnoj sandali. Italijanska izrada u off-white, konjak i crnoj koži uz veoma blagu slaganu drvenu štiklu. Lynn je klasična elegantna sandala koja ide odlično i uz jeans i uz romantične haljine.

Russell and Bromley – SIRACUSE Fisherman Sandal

Siracuse sandale imaju skulpturalnu siluetu koja sugeriše italijansko poreklo ovog modnog komada. Vraćanje tradiciji, izučavanje istorije i evociranje uspomena na sicilijansko letovanje. Gumeni đon čini ove sandale udobnim za stvarno letovanje koje uključuje beskrajne šetnje.

Melissa – Platform Jelly Fisherman Sandal

Mirisne gumene sandale koje zaista mogu u vodu zaštitni su znak brazilskog brenda Melissa. Melissa je poznata po kolaboracijama sa Y-Project, Vivienne Westwood, Marc Jacobsom i Jean Paul Gaultieom. Direktna preteča ovog modela su jelly cipele za vodu ali je u novoj kolekciji gumena sandala proširila polje kretanja i na kopno. Visoke platforme otežavaju plivanje ali olakšavaju gradske šetnje.

fisherman sandals, ribarske sandale, sandale, trend, leto, moda, obuća
Melissa Possession Plato Women's Platform Jelly Fisherman Sandal, foto: ebay
Učitati još
Zatvori