Trend alert: Nose se kultne adidas 3-stripe trenerke
Trend alert: Nose se kultne adidas 3-stripe trenerke

Trend alert: Nose se kultne
adidas 3-stripe trenerke

Proleće samo što nije – odbrojavamo dane. Prelazak u novo godišnje doba podrazumeva i osveženje ormara. Ako je sudeći po društvenim mrežama i streetstyle fotografijama, formalne pantalone su out, a trenerke in. Kultne adidas 3-stripe trenerke još jedan su u nizu staro-novih trendova. Nakon povratka čizama u špic i prsluka, čini se da su trenerke svuda – i da se nose sa svim. Široke, u boji, šuškave – adidas trenerke komad su koji će vas ubediti u to da udobnost ne znači nužno i neformalnost.

(Kratka) istorija 3-stripe trenerki

Tracksuits, odnosno trenerke, pojavile su se 1939. godine kada se Le Coq Sportif dosetio toga da bi sportska odeća trebalo da ima gornji i donji deo koji se slažu. Trenerke su ubrzo zaživele kao odevna kombinacija idealna za nedeljno popodne, te su dobile naziv The Sunday Suit.

Adidas trenerke postale su popularne šezdesetih godina, tačnije 1967. kada su se na tržištu pojavile adidas tracksuits. Pre toga, adidas je bio brend poznat samo po obući. Sve se promenilo kada je sin osnivača adidasa, Horst Dassler, napravio prvu trenerku nakon rada u modnoj branši u Francuskoj. Ove trenerke bile su napravljene od najlona, nasuprot do tada uobičajenim trenerkama od prirodnih materijala, poput pamuka i vune. Ubrzo, postale su popularne kod fudbalera i prepoznatljive zbog svoje tri linije, koje su se na odeći pojavile inspirisane adidasovim patikama.

Sedamdesetih godina u Americi je zaživela hip-hop kultura, a sa njom se dogodio i bum u prodaji i nošenju trenerki. Ovaj muzički žanr postao je neodvojiv sinonim za šuškave trenerke. Ubrzo, hip-hop i sport postali su a match made in heaven čiji se uticaj prelio na streetwear kulturu. Osamdesetih, adidas 3-stripe trenerke nosili su reperi, poput Beastie Boys-a i LL Cool J-a.

Ukoliko je postojala sumnja u to da su muzika i adidas trenerke postali neodvojiv duo, devedesete godine uklonile su svaku sumnju. Tada se uticaj ovih trenerki pojavio i u Evropi – adidas trenerke nosile su se na underground žurkama i muzičkim festivalima. Njihov uticaj vidljiv je i u kultnom francuskom filmu iz 1995, La Haine. Dvehiljaditih, šuškave i 3-stripe trenerke i dalje su nosili muzičari, ali i skejteri. Popularnost ovih trenerki nije prestala ni do danas – a sumnjamo i da će. Neki komadi odeće zaista su forever.

Kako ih stilizujemo?

Kada su adidas 3-stripe trenerke u pitanju, pravilo je da nema pravila. Ove trenerke spazili smo na brojnim trendseterkama sa Instagrama, a svaka od njih nosi ih na poseban način. Za što unikatniji izgled – sve je u cipelama, a adidas trenerke mahom se nose uz popularne baletanke, ali viđamo ih stilizovane i uz papuče i kitten heel štikle.

Popularne su i adidas 3-stripe trenerke u jarkim bojama, poput zelene. Ukoliko niste spremni da se jarkoj boji posvetite u potpunosti, izaberite trenerku gde su samo linije u boji, kao što je uradila Stephanie Broek. Za minimalistički look, trenerku ukombinujte sa basic crnom ili belom majicom.

Učitati još
Zatvori