Filmski maraton: Ostvarenja koja su uticala na streetwear kulturu
Filmski maraton: Ostvarenja koja su uticala na streetwear kulturu

Filmski maraton: Ostvarenja koja su
uticala na streetwear kulturu

Uzajamnim odnosom uzimanja i davanja, filmovi i moda večito kanališu tok kulturnih kretanja društva. Iako neretko nevidljivo na prvu neistreniranom oku, postoje ostvarenja koja su imala ključnu ulogu u uspostavljanju vizuelnog identiteta jedne supkulture, ili pak, jedne čitave ere. Donosimo pregled evolucije streetwear kulture, kao i filmska ostvarenja koja su umnogome zaslužna u njenom afirmisanju.

La Haine (1995)

Fokusiran na buntovnu omladinu i različite borbe koje su zadesile ulice Pariza 90-ih, La Haine je (između ostalog) oda uličnoj odeći i siluetama tog perioda. Tvrd i opasan karakter izražen odbojnosti prema modi, nenamerno dovodi do renesanse streetwear kulture. Nike šuškavci kao i bilo šta Carharrt, činili su ideju vodilju zadržanu od strane svih poklonjenika streetwear kulture 90-ih i ranih 2000-ih godina.

Green Street Hooligans (2005)

Supkultura umnogome bazirana na imenima kao što su Stone Island, Fred Perry, Sergio TacchiniC.P. Company i Adidas, okosnica je onoga što danas znamo kao streetwear. Fudbalski fanovi, pardon, huligani, početkom 80-ih godina u Velikoj Britaniji oblikovali su dobro poznati vrednosni sistem svakog pipadnika ove kulture, koji pored timskog opredeljenja, zahteva čvrst modni identitet. Rivalstvo fudbalskih klubova Millwall i West Ham United-a u filmu Green Street Hooligans za nas je, ipak, u drugom planu, dok je loptu uzela (pun intended) moda fudbalskih fanova koju dan danas možemo videti na tribinama fudbalskih stadiona.

2 Fast 2 Furious (2003)

Dok Devon Aoki u pertlajućim roze pantalonama i crop-topu smatramo svojevrsnom streetwear revolucijom, filmovi iz Fast and Furious franšize donose neke od najprepoznatljivijih izgleda y2k ulične odeće na ekranu. Kostimografkinja Sanja Milković Hays, koja je radila na svih devet filmova u franšizi (kao i na predstojećem desetom filmu), zaslužna je za bezbroj ikoničnih izgleda iznova i iznova repliciranih među fanaticima ulične odeće 2000-ih.

Straight Outta Compton (2015) 

Prikazom uspona i pada hip-hop grupe N.W.A proizašle sa ulica Komptona, izlazak filma Straight Outta Compton 2015. godine doveo je do vaskrsnuća ulične odeće 80-ih godina. Mnogo više od samo vizuelnog obeležja hip-hop kolektiva tog doba, odeća je služila kao uniforma poštovana bez obzira na uspeh u kom je grupa uživala u nekom datom momentu. Uniforma koju podrazumeva crnu majicu dugih rukava, crne farmerke i bele forsice, ostala je integralni deo streetwear kulture koju dan danas vezujemo za imena Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren, i DJ Yella.

Foto: IMDB, Profimedia

Učitati još
Zatvori