Evo zbog čega svi pričaju o „Genmoji” – novom AI alatu za iPhone
Evo zbog čega svi pričaju o „Genmoji” – novom AI alatu za iPhone

Evo zbog čega svi pričaju o „Genmoji”
– novom AI alatu za iPhone

Nakon što je kompanija Apple najavila da će operativni sistem iOS 18 postati dostupan početkom jeseni, njen tim upoznao je javnost sa pojedinim alatima koji će predstavljati inovacije u odnosu na prethodne verzije. Ipak, korisnike društvenih mreža najviše je oduševio AI feature Genmoji. Suština novog alata koji koji je sjedinio pojmove generate i emoji oličena je u već samom nazivu. Zahvaljujući njemu, pojedincima koji koriste Apple uređaje – među kojima se izdvajaju iPhone telefoni – pružena je mogućnost da sami kreiraju popularne emoji ideograme. Evo i kako.

ilustracija

Genmoji: Kako funkcioniše ovaj AI Apple alat?

Alat Genmoji je prvi put predstavljen na World Wide Developer Conference događaju koji je održan ovog meseca. Stvoren sa namerom da korisnicima pruži potpuno novo iskustvo kada je u pitanju upotreba emoji ideograma, Genmoji će pojedincima omogućiti da sami kreiraju emotikone. Na taj način, emoji biblioteka biće proširena sa bezbroj novih ideograma. Takođe, oni će moći da opišu gotovo svaku situaciju, te izraze bezbroj različitih emocija.

Ipak, kao glavno pitanje izdvojilo se sledeće: Kako se koristi Genmoji? Ovaj alat se vrlo lako aktivira nakon pristupanja aplikaciji Messages koja se koristi za razmenjivanje poruka. Tada se aktivira Create new emoji opcija putem koje se emoji može generisati u zavisnosti od unetog teksta. Kao jedan od primera navodi se emoji nastao na osnovu teksta Trex wearing a tutu on a surfboard. Dakle, vrlo je jasno da su mogućnosti beskonačne – pre svega, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Takođe, bitno je napomenuti da će za sada ovaj Genmoji AI alat biti dostupan isključivo na telefonima koji uključuju Apple Intelligence opciju. Odnosno, na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modelima telefona. Ipak, korisnici društvenih mreža – a pre svega Tik Toka – izrazili su nadu da će ovaj AI alat brzo postati dostupan i na drugim modelima. Štaviše, upravo kroz njega je na odličan način oličena budućnost razmenjivanja poruka.

Foto: Tik Tok (@appledsign) / Instagram (@appledsign)

Učitati još
Zatvori