Uskoro stiže novi iPhone 15: Koje su najznačajnije promene, a šta je ipak ostalo isto?
Uskoro stiže novi iPhone 15: Koje su najznačajnije promene, a šta je ipak ostalo isto?

Uskoro stiže novi iPhone 15: Koje su najznačajnije promene, a šta je ipak ostalo isto?

The day has come. Ako smo postavili tezu da jesen stiže onog trenutka kada se Pumpkin Spice Latte konačno nađe na Starbucks meniju, onda je neophodno da istaknemo da je lansiranje novih Apple telefona još jedan (značajan) indikator. Septembar je tu, a upravo nas je dočekala vest da uskoro izlazi novi iPhone 15 serija u čak četiri verzije –  iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro i 15 Pro Max. Takođe, pored novih modela telefona u ponudi će se naći i Apple Watch Series 9 i Watch Ultra 2. A koja je najznačajnija promena, pitate se? Buckle up, ovo vam se verovatno neće dopasti.

apple

C is for Can you not

Kažu da smo ovo svi čekali, ali da li je zaista tako? Naime, zaboravite na dosadašnje ulaze za punjenje jer je Apple upravo promenio svoju ideologiju i uveo takozvane USB-C ulaze koji su do sada bili karakteristični za Android telefone. Iako poslednji MacBook modeli uveliko imaju C ulaze, nismo ni slutili da će Apple uvesti ovaj vid promene i na novim iPhone i AirPods verzijama.

apple

Beautiful, as usual

iPhone 15 modeli biće dostupni u pet novih nijansi – roze, žutoj, zelenoj i plavoj. Prepoznatljivih zaobljenih ivica i sofisticiranog izgleda, novi Apple telefon elegantniji je nego ikada. Prvi put, korišćeno je color infused poleđinsko staklo koje daje svojevrsnu mat završnicu dok se upravo na zadnjoj strani još uvek nalazi dualna kamera. Napredni sistem na novim iPhone uređajima pomaže korisnicima da glavnom kamerom od 48 megapiksela zabeleže svakodnevne trenutke i najlepše uspomene. Fotografije su značajno oštrije, a video zapisi mogu da uhvate mnogo više detalja nego ranije. Odličnom integracijom hardvera i softvera, nova 2k Telephoto opcija prvi put pruža korisnicima mogućnost čak tri nivoa zuma – 0.5k, 1k, 2k.

Kada je reč o portretima, nova generacija telefona imaće poboljšane performanse pri slabom osvetljenju, kao i „življu“ paletu boja fotografije. Još jedna novina odnosi se i na fotografisanje portreta bez manualnog prelaska na ovaj režim. Ukoliko se u vašem kadru nalazi osoba ili neki predmet, iPhone 15 će automatski sačuvati informacije o dubini fotografije, pa ćete kasnije moći da pretvorite običnu fotografiju u savršen portret jednostavnim ulaskom u galeriju.

iphone 15
apple

What else?

Pored pojedinih značajnijih promena, Apple u svaku novu generaciju telefona unese i neke sitne ispravke. Baterija je veća i dugotrajnija, zvuk je značajno poboljšan, a sada je noise cancellation opcija umnogome „agresivnija“ i pozadinski zvukovi gotovo da se ne čuju prilikom poziva. Takođe, novine se tiču i iCloud Plus-a s obzirom na to da novi dodaci zauzimaju mnogo više prostora.

iphone 15
apple

iPhone 15 Pro & Pro Max

A šta je sa iPhone 15 Pro i Pro Max verzijama? Njihovo „kućište“ napravljeno je od titanijuma sa aluminijumskom podstrukturom. Lakši, ali ne i tanji. Čak je i Action button o kojem se dugo pričalo – stvarno. Pro verzija ima nadograđene profesionalne funkcije kada je reč o kameri. Jedna od njih je i 5k optički zum na iPhone Pro Max-u kojim je usnimljen muzički spot za pesmu popularne pevačice Olivije Rodrigo pod nazivom get him back!

iPhone 15 serija telefona biće dostupna od 22. septembra, a početne cene će se kretati između 799 dolara i 899 dolara za Pro verziju. Cena Pro modela kretaće se između 999 dolara i 1,199 dolara.

Foto: Apple / Instagram

Učitati još
Zatvori