14. februar: Večernje vođenje kroz staklenik Botaničke bašte uz penušavo vino? Može!
14. februar: Večernje vođenje kroz staklenik Botaničke bašte uz penušavo vino? Može!

14. februar: Večernje vođenje kroz staklenik Botaničke bašte uz penušavo vino? Može!

Prognoza kaže da je 14. februar idealno vreme za obilazak Botaničke bašte uz stručno vođenje kroz staklenik i sa čašom šampanjca u ruci. Journal tim je, naravno, saglasan. Bookiramo karte na vreme, spremamo outfit [ nešto plavo je must, a za one koji igraju u sunny timu predlažemo baby yellow ] otvaramo sezonu baletanki i idemo pravac ka Botaničkoj bašti na čašu penušavog vina.

Botanička bašta „Jevremovac“ & Mehurić bar

Ukoliko još uvek niste smislili kuda za Dan zaljubljenih, a ostajete u Beogradu, imamo sjajan predlog za vas. Povodom Dan zaljubljenih, 14. februara, Botanička bašta „Jevremovac“ u saradnji sa prvim i našim omiljenim šampanj barom @mehuric.rs organizovaće večernje vođenje kroz staklenik Botaničke bašte, i to u dva termina — u 18 i 19 časova.

Bez obzira na to da li ste poznavaoci biljaka ili ne, reč je o zaista posebnoj prilici da uz stručno vođenjenje obiđete najstariju botaničku baštu u Srbiji, čije osnivanje je vezano za jedno od najvećih imena srpske botanike – Josifa Pančića. Ceo kompleks Instituta za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac“ sa velikim staklenikom ima značajnu arhitektonsku i kulturno-istorijsku vrednosti. Osim toga, od 1995. ima status spomenika prirode II kategorije.

Zašto je značajno da posetimo staklenik Botaničke bašte?

Staklena bašta iliti staklenik, izgrađen je u viktorijanskom stilu 1892. godine kao poklon Kralja Milana. Steklenik sa centralnom kupolom i dva krila čuva oko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka, grupisanih geografski i ekološki. Osim toga, tu u bašti se nalazi i originalna knjiga Josifa Pančića iz 1881. godine.

Fokus ovog vođenja povodom Dana zaljubljenih biće na atraktivnim biljkama koje su trenutno u cvetu — rajske ptice, hibiskusi, anturijumi, orhideje, egzotičnim začinskim biljkama, kao što je vanila. I na biljkama koje se pominju u nekim od čuvenih mitova i povezuju sa ljubavlju, zaljubljenošću ili vernošću.

Živela ljubav

Bez obzira na to da li slavite Dan ljubavi sa voljenom osobom ili sa najboljom prijateljicom, sestrom, mamom, poseta Botaničkoj bašti uz čašu penušavog vina može biti sjajan način da provedete veče kao uvertira za neradne dane koji nas očekuju 15. i 16. februara. Prvi, i ponavljamo – naši omiljeni šampanj bar @mehuric.rs pobrinuće se za čašu penušavog vina, dok će stručno vođstvo kroz staklenik Bašte biti organizovano od strane Botaničke bašte „Jevremovac“.

 

Cena ulaznice iznosiće 1.500 dinara po osobi i uključivaće jednu čašu penušavog vina posebno odabranog za ovu priliku. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Bašte. Kapacitet je ograničen na 20 osoba po grupi, zato predlažemo da se na vreme prijavite za stručno vođenje kroz Botaničku baštu.

Foto: Instagram @belgrade_botanical_garden, @mehuric.rs

Učitati još
Zatvori