Kako se priprema tradicionalni „English breakfast“
Kako se priprema tradicionalni „English breakfast“

Kako se priprema tradicionalni
„English breakfast“

Ponedeljak obično započinjemo laganim obrocima koji se brzo pripremaju, međutim danas menjamo narativ i donosimo vam recept za pravu kalorijsku bombu. Ovaj doručak može vas držati tokom čitavog radnog dana. Stiglo je hladno vreme, a obilniji doručak je više nego dobrodošao na trpezi. Ako ste virtuoz u kuhinji priprema ovog jela biće veoma jednostavna.

Sastojci:

  • 6 šnita dimljene slanine
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 4 manje svinjske/pileće kobasice
  • 4 parčeta belog tost hleba
  • 2 šolje šampinjona
  • 1 veći paradajz
  • 4 jajeta
  • So i biber
  • čaj

Priprema:

  • Slaninu zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna. Tokom pečenja je okrenite komade na drugu stranu, kako bi se ravnomerno ispekla.
  • Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu i ugrejte ga na ringli.
  • Dok se pasulj greje, u većem tiganju ispržite cele kobasice isečene na kolutove. Kada budu gotove, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.
  • Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite po ukusu šampinjone i paradajz. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše držati na vatri.
  • Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.
  • Sve zajedno servirajte na tanjir po želji i poslužite uz čaj ili kafu. Za dezert Englezi obično biraju džem sa maslacem i mlekom.

Foto: Pexels; Instagram @nassaudiner

Učitati još
Zatvori