Lokacije iz serije “The White Lotus” koje želimo da posetimo
Lokacije iz serije “The White Lotus” koje želimo da posetimo

Lokacije iz serije “The White Lotus”
koje želimo da posetimo

Druga sezona serije The White Lotus snimana je na Siciliji, i osim poznatog letovališta Taormina, otkrivamo lokacije na kojima su nastali ikonični kadrovi. Vizuelno zadovoljstvo osim fenomenalnih scena, upotpunjavaju prostori nezaboravnih istorijskih spomenika, gradskih atrakcija, palata i vila po kojima je poznata Italija. Naravno ne smemo zaboraviti ni hranu od jutra do mraka. Ali ni vina sa rubova Etne ili Aperol Spritz koji ne izlazi iz mode. Putujemo na jug Italije i otkrivamo mesta koja će postati neizostavni deo naše liste želja za 2023. godine.

Hotel – palata San Domenico

San Domenico palata je srednjovekovna palata sada usvojena od strane internacionalnog lanca luksuznih hotela Four Seasons, a lociran u malom ali izuzetno turistički atraktivnom mestu Taormina, na Siciliji. Kao i u prvoj sezoni, kada je mesto dešavanja bio turistički raj ostrva Maui na Havajima, kreatori serije ostaju verni partnerima iz Four Seasons. Odlična ideja marketinga svakog hotela jeste snimanje serija – jer se kao što vidimo pomalo zaboravljeni ranije turističke top destinacije vraćaju kao, ni manje ni više – glavni lik u seriji. Prelepa terasa, kao i bašte u kojima možemo da zamislimo i srednjovekovne monahe ali i dekadentne likove iz serije, pored 111 soba i apartmana, brojnih bazena i restorana – glavni su adut ovog klasičnog luksuza.

„The White Lotus se izdvaja po izuzetno pažljivom izboru lokacija za snimanje od kojih su neke omaž svetskoj kinematografiji, arhitekturi i umetnosti.“

Palata Conte Federico

U posetu palati grofa Frederika ide se u drugoj epizodi drugog serijala. Zanimljivo je da u palati i danas žive grof Alesandro Federiko i njegova porodica. Oni vode poreklo od Federika d’Antiokije, jednog od sinova velikog cara Federika. Upečatljivo u ovoj vili jesu i skulpture Testa di Moro. Odnosno Mavarska glava koja simbolizuje pretnju osvetom – u legendi koju čujemo u prvoj epizodi serije.

Grčki amfiteatar – Taormina

Lokalni nezaobilazni filmski ali i instagramski eksterijer je i Grčki amfiteatar u Taormini, gde porodica amerikanaca italijanskog porekla ide u drugoj epizodi zajedno sa Albijevom novom drugaricom Poršom. Sama građevina seže iz III veka pre nove ere, ali je rekonstruisan u doba Rima u II veku nove ere, i sastoji se od tri glavna dela – amfiteatra, pozornice i podzemnog dela. Prečnik od čak 109 metara čini ovaj amfiteatar drugim po veličini u Italiji (posle amfiteatra u Sirakuzi) i kuriozitet je da se i dalje koristi za operske i pozorišne predstave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Larissa (@travelarissss)

 

Etna – planina i vulkan

O Etni se neprekidno priča i u seriji The White Lotus, što zaista nije čudo. Retko gde je moguće danas u Evropi biti na moru i u isto vreme skijati po snežnim vrhovima. Ili iz grada imati pogled na vulkan koji se budi. Metafora još živog i eruptivnog vulkana je prisutna i kao filmski i kao šaljivi motiv uz muškarce koji tumaraju u nadi da će se zaljubiti ili nešto više. Etnu vidimo i iz amfiteatra, ali i iz hotela, mistična muzika stvara dodatnu napetost i očekivanje eksplozija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EtnaLive® (@etnalive)

 

Noto – Gradski beg

Mali sicilijanski grad Noto, mesto je na koje Daphne vodi Harper u 3. epizodi kada želi da pobegnu od muževa i osete duh Italije uživajući u sladoledu, šopingu i šetnji. Noto, preciznije ulica ispred stepeništa katedrale u ovom pitoresknom gradiću mesto je kultna scene iz filma Mikelanđela Antonionija – Avantura sa Monikom Viti u glavnoj ulozi, koja je do detalja preslikana u seriji.

Freske u dnevnoj sobi – Villa Tasca

U nastavku bega iz hotela u 3. i 4. epizodi – Daphne i Harper uživaju u vili koju smo, priznajemo, zapamtili. To je Villa Tasca u Palermu. Nalazi se na imanju od oko osam hektara ispunjenom vrtovima i drvoredima, izvorima i fontanama, čitavom lagunom sa labudovima. Vrt u svom sastavu ima i veštačku planinu i vulkanski groto. Oto fon Bizmark i Žaklina Kenedi se posebno izdvajaju iz niza aristokratskih gostiju posetilaca ove vile iz sredine XV veka. Vilu je sagradio Louiso di Balogna, Baron Montefalco ali je svoj današnji oblik dobila u XVII veku. Eksterijer je pak dorađivan sa svakim novim vlasnikom. Ipak, posebno nas oduševljavaju freske u salonu Piano Nobile. Priča se da je čak Wagner proveo neko vreme u ovom rajskom ambijentu i komponovao 3. stav Parsifala. A Verdi, Paganini, Rubinstein, su samo neki od umetnika koji su posetili vilu.

 

Planeta vina – Sciaranuova Planet

Dva bračna para Spiller i Sullivan (da li se iko seća prezimena iz serije) odlaze u posetu vinarijama. Izbor direktora fotografije bila je vinarija Feudo di Mezzo i vinograd

Sciaranuova koji se nalazi na samoj Etni i to na 850 metara nadmorske visine. Ovaj krajolik osim predivne fotografije pruža i kompleksno okruženje za nastanak izuzetnih vina od kojih čak šest mogu da se pohvale da nastaju na vulkanskom tlu Etne.

 

Cefalù – mali ribarski grad

Prve scene u drugoj sezoni serije The White Lotus snimane su na predivnoj peščanoj plaži u Cefalù na Siciliji. Nekadašnje ribarsko selo, a sada predivni mali grad nalazi se 70km severo-istočno od Palerma. U gradu kao da je vreme stalo, vidokrugom pleni katedrala Duomo. U blizini ovog pitoresknog gradića se nalaze i nacionalni park Madonie i brdo La Rocca.

Villa Elena

Pored gradića Noto, nalazi se i sedamneastovekovna Villa Elena, preuređeni manastir u vlasništvu dizajnera enterijera Žaka Garsije. U seriji, to je mesto u kom britanac Quentin pravi žurke koje Tanya, ali i Porsia ne žele da propuste. Paralelno sa hotelom, deo radnje se odvija u vili Elena i zavidimo ekipi serije The White Lotus na ovom izboru. Istorija vile Elena seže daleko u prošlost. Adaptirani manastir je izgrađen na normanskoj vili iz XII veka, koja se nalazila na mestu Mavarske palate iz X veka, izgrađene nakon petovekovne Rimske kuće, opet na mestu antičke grčke vile iz III veka pre nove ere. Da li vam se već zavrtelo u glavi? Vlasnik se potrudio da se svi ovi uticaji vide kroz antikvitete, svilene zidne obloge, svećnjake, skulpture i viseće kristalne lustere. Definitivno, najomiljenije mesto u drugoj sezoni iako je izbor najintrigantnije lokacije zaista težak.

Photo: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori