Kako se masline, bademi, rikota sir i limun uklapaju u jedan recept?
Kako se masline, bademi, rikota sir i limun uklapaju u jedan recept?

Kako se masline, bademi, rikota sir i
limun uklapaju u jedan recept?

Masline se tipično konzumiraju kao prilog, odnosno dodatak drugim jelima. Međutim, uz kombinaciju sa dodatnim sastojcima one mogu same po sebi da postanu jelo. To smo prethodno uvideli kada smo isprobali hrskave masline punjene kremastim sirom, kao i začinjene masline punjene feta sirom.

Ovaj put ih ne punimo, već mešamo sa bademima, rikota sirom i limunom, što rezultira ukusnim umakom koji se idealno kombinuje sa krekerima ili tortilja čipsom. Recept je veoma jednostavan i ne zahteva previše vremena, a sos na kraju možete da začinite po želji i ukusu.

Sastojci


  • 100g maslina
  • 35g badema
  • kafena kašika iseckanog peršuna
  • 80ml maslinovog ulja
  • pola limuna
  • 370g rikota sira
  • so, biber

Priprema


Stavite iseckane bademe u tiganji na vatri srednje jačine i propržite ih sve dok ne porumene. Za to će vam biti potrebno maksimalno pet minuta, a u međuvremenu ih promešajte kako ne bi izgoreli.

Smanjite vatru i zatim dodajte iseckane masline, peršun i maslinovo ulje. Naposletku, umešajte koricu jedne polovine limuna, te sok jednog celog manjeg – ili pola većeg limuna. Tiganj ostavite na laganoj vatri oko deset minuta, odnosno dok se svi ukusi ne sjedine.

Stavite rikota sir na tanjir i preko njega prelijte mešavinu od badema, limuna i maslina. Ukoliko želite, na vrh pospite još malo iseckanih badema i umak poslužite uz tortilja čips, krekere, tostirani hleb ili nešto potpuno drugačije.

Foto: Instagram @liv.kaplan

Učitati još
Zatvori