Začinjene masline punjene feta sirom
Začinjene masline punjene feta sirom

Začinjene masline punjene feta sirom

Masline i feta sir kombinacija su koja nas već pri samom pomenu asocira na grčka podneblja. Međutim, dok ne stignu neki topliji dani i mogućnost da okusimo specijalitete na licu mesta, jedino što nam preostaje jeste da duh mediterana oživimo kroz gastronomiju u našoj kuhinji. I dok se masline mogu naći duž obala Sredozemnog mora, feta sir karakteristična je upravo za Grčku. S obzirom na jedinstvenu recepturu i način pripreme, te da se zapravo priprema od ovčjeg mleka, ova vrsta proizvoda zaštićena je zakonom Evropske unije. Od 2002. godine, kada su grčki zvaničnici podneli ovaj zahtev, termin feta sir može se koristiti isključivo za specifičnu vrstu sira koja potiče iz određenih regija ove zemlje.

Sastojci

  • 25-30 maslina
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašičice limunovog soka
  • feta sir
  • 2 čena belog luka, rendanog
  • 1 kašičica paprike u listićima
  • 1/2 kašičice sumaka

Priprema

U veliku staklenoj tegli pomešajte maslinovo ulje sa limunovim sokom, začinima i belim lukom, pa dobro pomešajte kako bi se sjedinili svi sastojci. Masline napunite feta sirom, pa ih dodajte u teglu i promešajte kako bi se sos ravnomerno rasporedio. Možete ih ostaviti u frižideru, kako bi upile sos – ili ih možete konzumirati odmah. Tako pripremljene, masline mogu ostati u frižideru jednu do dve nedelje.

Foto: Instagram (@somethingnutritious)

Učitati još
Zatvori