Bliži se leto, a ovo su koktel barovi koje posećujemo nakon posla
Bliži se leto, a ovo su koktel barovi koje posećujemo nakon posla

Bliži se leto, a ovo su koktel barovi
koje posećujemo nakon posla

Svetski dan koktela obeležava se svakog 13. maja. Dan koji je u potpunosti posvećen ovim specijalizovanim pićima ustanovljen je još 1806. godine kada je prvi put definisan pojam koktel – i to u američkom časopisu The Balance and Columbian. Opisan kao osvežavajući napitak, smatra se da je prvi koktel – the Sazerac – kreiran sredinom 19. veka u Nju Orleansu. Njegove osnovne komponente bile su burbon, apsint, aromantični biter i kocka šećera.

Ipak, broj koktela vremenom je bio sve veći, a danas je u različitim delovima sveta moguće pronaći brojne tradicionalne koktele. Kreirani po svačijem ukusu, oni predstavljaju idelano piće za svaku priliku. Stoga smo popisali specijalizovane koktel barove koje posećujemo nakon posla i u kojima obeležavamo Svetski dan koktela, a koji su poznati po nesvakidašnjim ukusima koktela koje nećete pronaći na drugim mestima.

Riddle bar

Intimna atmosfera klasičnog njujorškog bara u Beogradu oličena je u formi Riddle barai to na novoj lokaciji u Crowne Plazi. Bar koji je spojio tradiciju i modernost predstavlja mesto gde ćemo se združiti, te ostaviti telefone i uživati u fenomenalnim koktelima koji su kreacije izvrsnih koktel-majstora. U Riddle baru možete da eksperimentišete sa novim koktelima, ali u isto vreme možete uživati u klasičnim koktelima. Mi smo se odlučili za Moscow mulebut, with litle a twist. Umesto vodke, unutar koktela se našla rakija od kruške.

Ćilim

Ćilim bar smešten je u samom srcu Dorćola, a nazivom odaje počast tradicionalnom zanatu i ručno rađenom tepihu. Pažljivo sastavljeni i nesvakidašnji meni je ono što nas je već na prvi pogled oduševilo kod ovog bara. Neki o naših favorita na karti pića su Umami maryMushroom old fashion i koktel od kestenja – Chestnut cube. Naravno, uz piće uvek ide i zakuska. Čips od tartufa, masline sa Sicilije, kapar i pančeta koje smo pronašli na meniju savršeno se uklapaju uz kartu pića. Bonus poeni? Ćilim bar je pet friendly.

Josephine

Josephine cocktail bar & restaurant postao je prvo mesto sa ovih prostora koje je uvršteno na 50 Best Discovery listu koja predstavlja odabir najboljih hotelskih, gastronomskih i koktel destinacija širom sveta. Filozofija Josephine barmena oduvek je bila da čitavo iskustvo mora da bude zaokruženo, ali nikada po cenu kvaliteta. Upravo zato, eklektična koktel lista sastoji se od koktela autentičnih recepata, koji neretko sadrže domaća pića, te specijalno pripremljene bitere i sirupe. Ipak, JOURNAL glas odlazi za koktel Tribu čiji sastojci potiču sa različitih kontinenata, a koji je karakterističan po voćnim ukusima i peni od kafe.

OVO Bistro

Osim izvrsne hrane i enterijera koji odlikuje OVO Bistro, pažnju nam je privukla i karta koktela koja je u bojama samih koktela. Samim tim, ako biste naručili Solar Power sa pomorandžom dobili biste koktel narandžaste boje. Sa druge strane, koktel Forest Green je, pretpostavljate, zelene boje. Pored specijalnih OVO koktela, ovde uvek možete da isprobate i klasike kao što su Margarita, Espresso Martini i Aperol Spritz. Upravo zbog toga, OVO bistro vrlo lako postao je jedno od naših omiljenih mesta.

Pola Pola

Pola Pola koncept potpisuje ozbiljnu i zanimljivu cocktail kartu koja na cocktail scenu donosi nešto sasvim drugačije i unikatno. Kako je ovo ipak pola-kafić, pola-foto-studio, simbolično su svi kokteli imenovani određenim fotografskim terminomPhotogenic, Prime Lens, Back of Fernet i Focus on me samo su neka od imena. Ipak, naš glas odlazi za Hendricks Gin tonik, Espresso Martini – but with a little twist i, naravno, Aspect Ratio koji je jedan od njihovih signature koktela.

Srukoj

Ukoliko se pak nalazite u Novom Sadu, jedan od mnogih koktel barova koje možete da posetite je Srukoj. Nesvakidašnji bar specijalizovan je za klasične, ali i koktele koji su nešto manje poznati. A pored autorskih koktela, koje možda nećete pronaći na drugim mestima, lokal je idealan za druženje sa velikim društvom, ali isto tako i za nova poznanstva. Takođe, Sobaka s rukoj i njegov kreativni tim organizuju brojna dešavanja i tematske žurke, a glavna zvezda večeri gotovo uvek je disko kugla.

Učitati još
Zatvori