

Voleli ih ili ne, činjenica je da masline svojim unikatnim ukusom mogu da u potpunosti promene ukus bilo kog jela. Njih možete da iskoristite u pripremi nesvakidašnjeg umaka, te da ih poslužite uz tortilja čips, krekere ili tostirani hleb. S druge strane, masline su idealne i za punjenje – a to dokazuje i recept za pohovane masline punjene kremastim sirom. Ipak – ovaj put – u fokusu naše Gastro rubrike nalaze se slani i hrskavi štapići sa maslinama koji će – bez previše truda – uspešno upotpuniti svaku trpezu.
Ako vam nedostaje ideja za quick & easy snack – štapići sa maslinama su opcija sa kojom ne možete da pogrešite.
Recept za ove štapiće pronašli smo na Instagram profilu @bakedbylaora, a njihova glavna prednost je to što uključuju pet sastojaka. U pitanju su voda, brašno, so, kvasac i – naravno – masline. Pored toga, priprema je poprilično laka, te je recept prilagođen čak i početnicima u kuhinji. Naposletku, ovaj snack idealan je u bilo koje doba dana. Dakle možete da ga napravite u jutarnjim, popodnevnim ili večernjim časovima.
Međutim – za prvi put – predlažemo da testo pripremite u večernjim, a štapiće ispečete u jutarnjim časovima. Stoga u nastavku donosimo postupak pripreme, odnosno korake na koje bi trebalo da obratite pažnju.
Sastojci
- 350ml vode
- 450g brašna
- supena kašika soli
- 10g svežeg kvasca ili pola kafene kašike suvog kvasca
- 150g maslina
Priprema
U činiji sjedinite vodu, kvasac i so. Potom postepeno počnite da dodajete brašno, a sve navedene sastojke sjedinjujte rukama. Zatim prekrijte činiju plastičnom folijom ili krpom, te ostavite testo na toplijem mestu oko 30 minuta. Nakon što se testo nadiglo, mokrim rukama krenite da mesite testo. Kada ste zadovoljni rezultatima, ostavite testo u frižideru oko 24 časa ili – barem – tokom noći.
U jutarnjim časovima, vreme je za poslednje korake u pripremi. Na radnu površinu stavite malu količinu brašna, a na brašno – testo. Dodajte masline i sjedinite ih sa testom. Nakon toga, testo izrežite na sedam ili osam štapića podjednake veličine, te ih uvrnite u trakice i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Naposletku, štapiće pecite oko 20 ili 25 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.
Foto: Instagram (@bakedbylaora, @fvlyacelik) / Unsplash (@deviousmike)