Obišli smo „paleta” kreativni prostor u Novom Sadu – jedinstveni spoj gastronomije i umetnosti
Obišli smo „paleta” kreativni prostor u Novom Sadu – jedinstveni spoj gastronomije i umetnosti

Obišli smo „paleta” kreativni prostor u Novom Sadu – jedinstveni spoj gastronomije i umetnosti

Journal gastro navigacija obišla je različita mesta, a među poslednjim stajalištima našao se Novi Sad. Upravo nas i današnje putovanje vodi u mesto poznato po brojnim znamenitostima i gastronomskim užitcima. Šetnja kroz grad navela nas je na sporedne ulice među kojima se našla i ulica Save Vukovića. U njenom skrivenom kutku, pod brojem četiri, nalazimo paletu – prostor koji se od drugih izdvaja već na prvi pogled.

Ideja za prostor paleta nastala je davno, kao produžetak bloga i Instagram naloga GourmAna. Njegova autorka Ana Vlatković oduvek je osećala potrebu da okuplja ljude oko sebe uz hranu. Prvobitno su za to služile društvene mreže, a želja za zajedničkim provođenjem vremena posledično je stvorila paletu.

Act 1: Priča o porodičnoj ljubavi prema gastronomiji


U početku beše – kako to obično biva – ljubav prema gastronomiji. Logika u kuvanju aka mešavina nauke i duše oduvek je fascinirala Anu. Pritom, u njenom porodičnom domu oduvek se kvalitetno kuvalo i jelo – baka joj je bila maher za kolače, a otac je vodio glavnu priču sa gurmanlucima koji su zahtevali više pažnje.

Porodična istorija posedovanja restorana i poslastičarnice u Beogradu nesumnjivo je uticala na njenu želju za sličnim zanimanjem. Još kao dvadesetogodišnjakinja shvatila je da je njen odgovor na pitanje čime bi, u idealnom svetu, volela da se bavi uvek bio – nečim što ima veze sa kuvanjem.

Vremenom je svoj mir, ritam i ljubav pronašla u Novom Sadu. Krajem 2018. godine nastao je njen Instagram nalog, a zatim i blog koji je produbio priču.

@Gourmana
@Gourmana
@Gourmana
@Gourmana

Act 2: Blog GourmAna


Kao zaljubljenik u putovanja, omiljeni deo bio joj je upoznavanje sa različitim kulturama i njihovim specifičnostima. As they saysvuda pođi, kući dođi – a u Aninom slučaju, sa sobom uvek donesi začine i soseve. Konkretno, namirnice koje nekada nisu bile dostupne kod nas. Koristeći ih u receptima, publici je želela da predstavi sve što imamo na raspolaganju a što možda ne znamo da iskoristimo. Dakle, na prvo mesto stavila je edukaciju. Međutim, nedostajao je jedan detalj – prostor koji će ljude sličnih interesovanja okupiti na istom mestu.

Act 3: paleta


Paleta je otvorena pre nešto više od godinu dana – 30. oktobra 2022. godine. Od tada, kaže Ana, vreme je proletelo kao treptaj oka. Svašta se naučilo, promenilo i uradilo. Opipao se teren i u interakciji sa ljudima shvatilo se kako ideje funkcionišu u realnom životu.

Jednostavnog naziva, paleta je pokrila gotovo svaki skriveni detalj ovog prostora. A ideja za ime postojala je i pre njega. Kao pojam, ona objedinjuje paletu ukusa hrane koja se jede, ali i paletu boja u smislu vizuelne umetnosti i slikarstva. Pored toga, palete pronalazimo i u fizičkom obliku – od njih je napravljena fotelja za sedenje.

Paleta je koncipirana kao kreativni prostor u kom se podjednaka pažnja posvećuje hrani, piću i umetnosti aka edukaciji na polju istih. Ona je u isto vreme event, workshop, team building i gallery space.

Od ostalih ga izdvaja činjenica da nije uvek otvoren već se početkom svakog meseca predstavlja raspored događaja koji se može naći na Instagram nalogu prostora. Za sve radionice neophodna je prethodna rezervacija. Ipak, pojedina dešavanja mogu se obići i bez prijave, a dolazak na iste može se iskomunicirati putem društvenih mreža. Ana kaže da je ideja milijardu, a da je glavni problem svesti ih na onoliko koliko je fizički izvodljivo realizovati.

Act 4: Sadašnjost


Tokom svakog meseca organizuje se Open Sunday – koncept osmišljen kao dan tokom kog paleta može da se (p)oseti u svako doba. Iako je Open Sunday poslužio svojoj svrsi jer se vremenom pročulo za prostor, iz sentimenta je opstao kao koncept koji se održava jednom mesečno. Tokom tog dana, paleta služi za okupljanje i druženje uz kafu, domaću tortu, ploče i magazine.

Baš kao što postoji Open Sunday, postoji i Open Night. Princip je sličan, ali je naglasak više na degustaciji pića nego na kafi i kolačima. U toku istog, posetioci imaju priliku da po pristupačnijim cenama probaju specifična i jaka alkoholna pića koja su doneta sa različitih krajeva sveta. Pored toga, zahvaljujući udruženju Spirit Pannonian i njegovom tvorcu (a Aninom mužu) Filipu Vlatkoviću mogu da, u opuštenoj atmosferi, čuju zanimljive priče o konkretnim destilatima.

Act 5: Budućnost


U sklopu novembarskog rasporeda izdvojile su se radionice Kimchi Workshop, Zaza Pizza Workshop i Curry Workshop. A u mesecu koji predstoji polako ali sigurno ulazimo u novogodišnji duh rečima poznate pesme: It’s tiiiiiime.

Ana otkriva da će se i paleta tematski prilagoditi prazničnom periodu. Prošlogodišnja Gingerbread Cookies radionica će se verovatno ponoviti, ali će biti i drugih dešavanja sličnog tipa. Bilo kako bilo, za koji god deo godine i radionicu da se odlučite, sigurni smo da ćete uživati u svim detaljima koji ovaj prostor izdvajaju od drugih – u atmosferi, nesvakidašnjim ukusima i novim saznanjima sa kojima ćete iz njega izaći.

Učitati još
Zatvori