Praznični desert: Cheesecake sa Biscoff keksom
Praznični desert: Cheesecake sa Biscoff keksom

Praznični desert: Cheesecake
sa Biscoff keksom

Razumemo da recepti za komplikovane torte i kolače koju iziskuju previše vremena, pre odbijaju nego što privlače pažnju… Zato smo se odlučili za poslasticu koja se može prilagoditi za svaku sezonu ili priliku. Ovaj desert smo već isprobati u letnjoj kombinaciji sa breskvama i jesenjim borovnicama, a omiljeni nam je bio Kokos Cheesecake. Ovog puta, u skladu sa sezonom, donosimo verziju začinjenu toplim cimetom – Recept za Biscoff Cheesecake.

Obzirom na to da su Nova godina i Božić pred nama, pored slanih specijaliteta kojima se svi radujemo, neophodno je da se na kraju i zasladimo. Prednost ovog recepta je što se ne peče, te je proces pripreme veoma jednostavan.

Sa slatkim šmekom belgijskog Biscoff keksa koji se sjedinjuje s kremastim filom cheesecake-a, ovaj recept predstavlja pravu poslasticu za upotpunjen praznični užitak.

Sastojci

Kora:

  • 250 g package Biscoff Lotus keksa
  • 75 g putera

Fil:

  • 450 g krem sira
  • 240 g grčkog jogurta
  • 250 g Biscoff cookie butter namaza
  • 240 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 

Priprema

Kako biste napravili koru za Biscoff cheesecake, u blenderu sameljite keks, pa dodajte otopljen puter. Izmešajte keks i puter tako da dobijete čuvenu teksturu pokrog peska. Zatim, utisnite smesu u kalup za cheesecake. Mere odgovaraju kalupu od 22cm. Odložite koru u zamrzivač da se stegne dok pripremate fil.

Mikserom umutite krem sir, grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Proces bi trebalo da traje oko 3-5 minuta. Zatim, dodajte i Biscoff namaz pa ponovo mutite mikserom oko tri minuta, dok se fil ne sjedini.

Izvadite koru iz zamrzivača, pa preko nje sipajte umućen fil, pa zagladite kašikom, ili silikonskom spatulom.

Pokrijte vrh torte plastičnom folijom i stavite tortu u zamrzivač da se stegne 4 sata ili preko noći. Kada se torta stegne, možete je dekorisati otopljenim Biscoff namazom i izmrvljenim keksom, pa prebacite u frižider na još nekoliko sati, a za najukusniji rezultat – preko noći.

Ukoliko postite, svaki od potrebnih mlečnih proizvoda možete zameniti biljnom alternativom.

Foto: Instagram / the_bananadiaries, piesandtacos

Učitati još
Zatvori