Idealan kolač za tople dane – čizkejk od breskve
Idealan kolač za tople dane – čizkejk od breskve

Idealan kolač za tople dane
– čizkejk od breskve

S obzirom da su temperature ovih dana jako visoke, znamo da niko ne želi da vreme provede kod kuće uz rernu i dodatno se grejati. A ako želite da se zasladite, i to bez imalo pečenja, imamo odličan recept za vas – čizkejk od breskve. Lako se se sprema, prepun je sezonskog voća, a uz to je i namenjen za svakog, zato što je veganski i ne sadrži gluten.

Sastojci:

150 g badema ili indijskih oraha

100 g suvih kajsija

¼ kašičice morske soli

Fil:

150 g indijskih oraha

150 g veganskog krem sira

80 g veganskog jogurta

30 g kokosovog ulja

80 g džema od kajsije

1 kašika soka od limuna, sveže ceđenog

1 kašičica vanilinog šećera

1 kašika smeđeg šećera

¼ kašičice mlevenog cimeta

Preliv:

400 g svežih breskvi, bez koštica

2 kašike smeđeg šećera

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika soka od limuna, sveže ceđenog

¼ kašičice mlevenog cimeta

½ kašičice paste od vanile

čizkejk od breskve

Postupak:

Korak 1: Pomešajte sastojke za koru (bademe, suve kajsije i morsku so) dok ne dobiju konzistenciju mrvica. Smesa treba da se zalepi između vaših prstiju kada je spremna. Ako je potrebno, dodajte još kajsija da bi se smesa lepila.

Korak 2: Utisnite koru u pleh obložen papirom za pečenje. Koristite prste ili poleđinu kašike da je čvrsto sabijete u ravnomeran sloj. Proverite da li je kompaktna. Ostavite u frižideru dok pravite fil.

Korak 3: Pomešajte sve sastojke za punjenje u blenderu velike brzine dok ne postane glatka i kremasta.

Korak 4: Sipajte smesu na koru i kašičicom ili špatulom poravnajte gornji deo. Stavite u frižider dok se ne stegne (oko pet sati ili preko noći).

Korak 5: Da biste napravili preliv treba da izrežete breskve na oko osam delova po breskvi. Dodajte kriške breskve u šerpu zajedno sa šećerom, kukuruznim skrobom, limunovim sokom, vanilom, cimetom i promešajte. Ostavite mešavinu da odstoji 20 minuta dok breskve ne puste sok i maceriraju. Kuvajte preliv na laganoj vatri dok breskve malo ne omekšaju, ali i dalje „al-dente“ i nisu kašaste! Uverite se da neprekidno mešate mešavinu kako biste sprečili da se zalepi za tiganj. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Korak 6: Kada se ohladi, namažite preliv od breskve na postavljenu tortu od sira i ponovo stavite u frižider najmanje 30 minuta pre serviranja.

čizkejk od breskve
čizkejk od breskve

Vaš čizkejk od breskve je spreman. Uživajte!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori