Letnji mehurići u čaši – koja je razlika između penušavca, šampanjca i proseka
Letnji mehurići u čaši – koja je razlika između penušavca, šampanjca i proseka

Letnji mehurići u čaši – koja je razlika između penušavca, šampanjca i proseka

Leto je vreme da penušavo vino zasija punim sjajem, sa svojim nežnim mehurićima i osvežavajućim ukusom, ovo je idealno piće za letnje avanture, piknike u parku, ili jednostavno uživanje na balkonu sa voljenom osobom. Bez obzira da li ste ljubitelj proseka, šampanjca ili penušavih vina generalno, svaki gutljaj donosi dašak romantike i letnje magije.

Mnogi letnji kokteli bazirani su upravo na penušavom vinu, dodajući mu voćne arome i osvežavajuće note – kokteli poput Bellini, Aperol Spritz, ili Mimosa savršeni su za svaku letnju priliku, od branča do razigrane letnje večeri. U svetu penušavih vina, lako je zbuniti se u moru različitih naziva i etiketa. Penušavac, šampanjac i proseko su najpoznatiji predstavnici ove vrste vina, ali svaki od njih ima svoje specifičnosti koje ga izdvajaju. Hajde da zaronimo u svet mehurića i spremimo se za letnje uživanje u penušavim vinima.

Penušavac

Penušavac je opšti naziv za sva vina koja imaju mehuriće. Ova vina dolaze iz različitih delova sveta i mogu se praviti od raznih sorti grožđa. Najčešće korišćene metode za proizvodnju penušavih vina su tradicionalna metoda (poznata kao šampanjska metoda) i metoda charmat, ali postoje i druge tehnike. Penušavci se mogu razlikovati po ukusu i stilu.

Šampanjac

Šampanjac je najpoznatiji penušavac na svetu, ali ne može se svaki penušavac nazvati šampanjcem. Pravo da se zove šampanjac ima samo vino koje dolazi iz regije Šampanj u Francuskoj i koje se pravi po strogim pravilima. Tradicionalna šampanjska metoda uključuje drugu fermentaciju u boci, koja stvara karakteristične mehuriće i kompleksne arome. Šampanjac se pravi od tri osnovne sorte grožđa: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Ova vina imaju bogat i sofisticiran ukus, često sa notama jabuke, citrusa, brioša i badema.

Proseko

Proseko je penušavo vino iz Italije, tačnije iz regije Veneto. Za razliku od šampanjca, proseko se pravi metodom charmat, gde se druga fermentacija odvija u velikim rezervoarima umesto u pojedinačnim bocama. Ovo čini proseko pristupačnijim i lakšim za proizvodnju. Glavna sorta grožđa za proseko je glera, koja daje vino sa svežim i voćnim karakterom. Proseko je poznat po svojim aromama zelene jabuke, kruške, breskve i cvetnim notama. Zbog svoje osvežavajuće prirode i pristupačne cene, proseko je postao omiljeni izbor.

Iako svi pripadaju istoj penušavoj porodici, penušava vina imaju svoje jedinstvene karakteristike – šampanjac nudi luksuz i kompleksniji ukus, proseko donosi italijanski šarm i svežinu, dok penušavci iz drugih regija pružaju raznolikost i pristupačnost. Bez obzira na to koji penušavac izaberete, jedno je sigurno – leto je savršena sezona za uživanje u mehurićima.

How to

Nakon što smo napravili razliku između penušavca, šampanjca i proseka, vreme je za pripremu koktela. Kako da brzo i lako pripremite neke od najpoznatijih koketla kao što su Bellini, Mimosa, Aperol Spritz ili Hugo donosimo u nastavku.

Bellini

Bellini je klasičan italijanski koktel, savršen za tople letnje večeri.

  • Sastojci: Proseko i pire od breskve.

Mimosa

Jednostavan i elegantan koktel.

Sastojci: Jednake količine šampanjca i soka od pomorandže.

Aperol Spritz

Popularan italijanski koktel, osvežavajući i živopisnog izgleda.

  • Sastojci: Proseko, Aperol, soda voda.

Hugo

Svež i aromatičan, Hugo je popularan koktel sa prosekom.

  • Sastojci: Proseko, sirup od zove, soda voda, sveže nane.
Učitati još
Zatvori