Zavirite u jedan od najlepših restorana u Evropi koji je obožavala i Coco Chanel
Zavirite u jedan od najlepših restorana u Evropi koji je obožavala i Coco Chanel

Zavirite u jedan od najlepših restorana u Evropi koji je obožavala i Coco Chanel

Ako želite na nekoliko sati da zaboravite na užurbanost modernog sveta, i da otputujete u prošlost i prepustite se jednom od najneverovatnijih gastronomskih iskustava, znamo mesto koje će vam to pružiti!

Restoran Le Train Bleu ikona je Pariza. Nalazi se unutar železničke stanice Gare de Lyon, jedne od najprometnijih u gradu. Otvoren je 1901. godine, kao deo obnove same stanice na kojoj je smeešten, a dizajnirao ga je francuski arhitekta Marius Toudoire.

Njegovo ime, Le Train Bleu, odnosi se na luksuzni noćni voz koji je putovao od Calaisa do Francuske rivijere tokom ranih 1900-ih. Restoran je osmišljen kako bi poslužio bogatim putnicima koji bi polazili ili dolazili na Gare de Lyon, a obožavale su ga i poznate ličnosti poput Salvadora Dalija, Coco Chanel i Brigitte Bardot.

Istorijski spomenik

Njegova unutrašnjost je zapanjujuća – luksuzna i prefinjena. Ukrašeni od poda do plafona pozlaćenim štukaturama i kristalnim lusterima, zidovi su bogati freskama. Oslikalo ih je više od 40 poznatih slikara s početka 20. veka, poput Françoisa Flamenga i Henrija Gervexa, a prikazuju odredišta duž razgranate železničke mreže.

Restoran je proglašen i istorijskim spomenikom 1972. godine, a zbog zadivljujućeg enterijera, ukusne hrane i besprekorne usluge i danas privlači veliki broj turista. Ovde ćete se osećati kao da ste otputovali kroz vreme i završili u francuskoj palati.

Kultni restoran poslužuje klasična francuska jela, a cene su raznovrsne. Na primer, carpaccio od brancina sa začinskim biljem platićete 31 evro, kuvana jaja i petrossian kavijar 42 evra, pâté en croûte od peradi, pačju jetru s pečurkama 29 evra, a romba na žaru s krompirom (za dve osobe) 110 evra.

Restoran Train Bleu otvoren je svaki dan od 11:15 do 14:30 sati za ručak i od 19 do 22:30 za večeru.​ Ako želite da svratite ovde prilikom posete Parizu, ne zaboravite da rezervišete sto za jedinstveno iskustvo.

Učitati još
Zatvori