Ružičasti mehurići na Azurnoj obali: Avangardna palata koju želimo da posetimo
Ružičasti mehurići na Azurnoj obali: Avangardna palata koju želimo da posetimo

Ružičasti mehurići na Azurnoj obali: Avangardna palata koju želimo da posetimo

Kada pomislimo na arhitekturu Mediterana, slike koje evociramo u mislima obično nose jednostavne, šarenolike ili kad-kad bele građevine svedenog stila. Čak i kada govorimo o mediteranskim palatama, one su najčešće sećanje na davno minule vekove. Zasigurno je da nijedan od prizora ne sadrži predstave futurističkih, modernističkih zdanja. Ipak, tako nešto zapravo postoji – jedan primer smo videli u Španiji, a sledeće odredište je Azurna obala, na kojoj se nalazi Palais Bulles – u prevodu, palata mehurića.

U doba kada instagramičnost (šta god ona podrazumevala) arhitektonskog zdanja predstavlja njen najveći potencijal – palata Bulles doživela je svojih pet minuta slave. Spoj avangarde i luksuza ovde se ogleda u dinamici između neobičnih, oblih zidina i enterijera koji je opremljen dizajnerskim i umetničkim komadima. Za takvo idejno rešenje bio je zadužen mađarski arhitekta Antti Lovag, a po zaduženju francuskog industrijalca Pierrea Bernarda. Danas je ovo zdanje u vlasništvu jednog drugog Pierrea – Cardina, modnog dizajnera.

Lovag je često isticao da su „prave linije agresija protiv prirode“ pa je tako njegovo monumentalno zdanje zadobilo zaobljene fasade, nalik na velike mehure – zbog čega se projekat i zove palais Bulles. U njoj se nalazi 10 spavaćih soba – i gotovo isto toliko kupatila, a poseduje i veliku banket salu sa panoramskim prozorima iza kojih se prostire Azurna obala.

Futurističko zdanje izgrađeno je 1989. godine, a iako se nalazi u privatnom vlasništvu, već godinama unazad ugošćuje brojne modne kuće, muzičare i manifestacije pa je, uz malo sreće, moguće i posetiti ovu palatu. Muzički fanovi prepoznaće njen kolorit i konture iz spota za pesmu K-POP Travisa Scotta, dok će modne entuzijaste vratiti na kadrove iz kampanja brenda Jacquemus.

Učitati još
Zatvori