Tanghulu je novi viralni „movie snack” od karamelizovanog voća – evo kako da ga napravite
Tanghulu je novi viralni „movie snack” od karamelizovanog voća – evo kako da ga napravite

Tanghulu je novi viralni „movie snack” od karamelizovanog voća – evo kako da ga napravite

Gastro put oko sveta upoznaće vas sa neobičnim i specifičnim ukusima, te jelima za koje možda nikada niste čuli. Jedno od takvih jela je i tanghulu – tradicionalna kineska poslastica u čijem fokusu je voće. Za pripremu ovog snacka mogu da se koriste, na primer, mandarine ili grožđe, ali najčešće se koriste jagode.

Priprema ne oduzima više od pola sata, a pored voća po izboru potrebni su vam još šećer i voda. Suštinski, ovo karamelizovano voće popularno je širom sveta, ali u Kini se javlja pod nazivom tanghulu. Vrlo brzo ovaj pojam postao je viralan, a upravo zbog toga pripremamo ga po Tik Tok receptu devojke po imenu Tuyen (@lifewithtuyen).

@lifewithtuyen

made the perfect strawberry tanghulu 😭🍓🍓so satisfying n crunchy #tanghulu #baking #recipe #asmr

♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ - SoBerBoi

Sastojci


  • 200g šećera
  • 120ml vode
  • jagode

Priprema


Sjedinite vodu i šećer u manjoj šerpi, a neka razmera bude otprilike 2:1. Drugim rečima, dodajte jednu šolju šećera na pola šolje vode. Ostavite sirup da proključa, ali ga nemojte mešati. Za to vreme – operite jagode, osušite ih i skinite peteljke. Potom ih probodite dugačkim štapićima, a na jedan štapić stavite dve ili tri sveže jagode. Međutim, obratite pažnju na to da koristite čitave voćke. Ukoliko ih presečete, šećer se neće lepo zalepiti za jagode.

Nakon što je sirup proključao, potopite jagode u njega. Nakon toga, stavite ih u ledenu vodu na nekoliko sekundi, a potom na salvetu kako bi se osušile. Tanghulu će imati najbolji ukus ukoliko se posluži odmah, ali može da se odloži i u zamrzivač te čuva nekoliko dana.

Foto: Tik Tok / @lifewithtuyen

Učitati još
Zatvori